Saffransfisk

Kokt fisk med saffranssås får smaklökar och sinnen att flyga ned till Medelhavet på en sekund. Trots att du egentligen bara satt dig vid köksbordet.

Kokt fisk, färska grönsaker och en sås inpirerad av Medelhavsköken är mat att möta vintern med.

Kokt fisk, färska grönsaker och en sås inpirerad av Medelhavsköken är mat att möta vintern med.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-04-17 09:25
Kokt fisk, färska grönsaker och en sås inpirerad av Medelhavsköken är mat att möta vintern med.
Kokt fisk, färska grönsaker och en sås inpirerad av Medelhavsköken är mat att möta vintern med.

För 4 personer, 30 minuter

800 g torsk-, kolja-, eller gösfilé

1 lagerblad

salt

Till såsen:

1 pkt saffran

1 gul lök

1 fänkål

1 morot

1/2 purjolök

1 vitlöksklyfta

smör

2 dl grädde

2 dl vatten

1 dl torrt vitt vin

1 fiskbuljongtärning

majsstärkelse

salt och peppar

Att äta till:

kokt potatis eller ris

Gör så här:

1. Skala morot och gul lök. Ta bort den hårda roten på fänkålen. Skär grönsakerna, även purjolöken, i tunna strimlor. Fräs strimlorna med smör i kastrull, pressa i vitlök och tillsätt saffran.

2. Tillsätt grädde, vatten och vin. Lägg i en fiskbuljongtärning och koka upp. Red med majsstärkelse och sjud sakta i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar mot slutet.

3. Dela fisken i portionsbitar och lägg i egen kastrull. Tillsätt vatten, salt och lagerblad. Koka upp och sjud under lock i 2 minuter. Fördela såsen på djupa tallrikar och toppa med väl avrunnen fisk. Kokt potatis eller ris bjuds till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!