Profilen Sten-Arne Burman: ”Jag vill se påven i Skelleftehamn”

Tidigare var han en av systemets förespråkare, nu tänker Skelleftehamnsprofilen tvärs om. Tillväxt är miljöns och människornas fiender, menar Sten-Arne Burman. ”Jag har planer på att bjuda in påven. Han har skrivit en bok om klimatfrågan.”

Motvikt. Till skillnad mot marknaden står kyrkan för decentralisering och hållbar tillväxt, menar Sten-Arne Burman. Foto: Lars Eriksson.

Motvikt. Till skillnad mot marknaden står kyrkan för decentralisering och hållbar tillväxt, menar Sten-Arne Burman. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Livsstil & fritid2016-02-26 19:00

Där land och hav möts har han verkat och bott i hela sitt liv. Profilen Sten-Arne Burman lyfter gärna och ofta fram Skelleftehamns alla fördelar.

– Jag skulle vilja att det satsades på serviceorterna. Kommunen borde marknadsföra att vi har åtta badhus i Skellefteå. Nu ser man det istället som något negativt, säger lokalpatrioten Sten-Arne Burman.

Det är intresset för människor som gjort att han har varit föreningsengagerad under alla år. Politiken har alltid funnits med och i dag jobbar han kyrkopolitiskt. Han vill sprida budskapet och då är det inte i första hand tron på Gud utan tron på människorna. Tillsammans kan vi förändra framtiden. Nu när jordens väl och ve är hotad, menar han.

– Det är kyrkan som är motpolen till centralisering och tillväxt. Vi ser att det är en och samma jord vi alla lever på.

Han menar att döden och miljöhotet är något som ingen kommer undan. Där är vi alla lika, oavsett var i samhällshierarkin vi befinner oss. Tillväxten och centraliseringsvågen är fienderna i kampen för en bra värld.

– Vi måste fråga oss vad tillväxt är och vi måste börja fokusera på vad som är bästa för människorna.

När han var facklig företrädare på Rönnskär trodde han på tillväxten, men i dag inser han att det systemet inte längre håller. Han menar att vi måste hitta andra sätt att mäta tillväxt på istället för att bara mäta kronor och ören.

– Vi är inne i en marknadsekonomi som politikerna inte lyckats styra. Förmögenheten hos de 62 rikaste på jorden motsvarar de sammanlagda tillgångarna som den fattigare hälften av jordens befolkning har.

Enligt Sten-Arne har tillväxten i städerna, det vill säga centraliseringen, ett pris. Landsbygden och miljön får stå för notan. När Umeå växer så minskar övriga Västerbotten och när politikerna vill att Skellefteå som stad ska växa så betalas priset av serviceorterna. Därför anser han inte heller att något kulturhus i Skellefteå behövs. Den egentliga kulturen lever och frodas utanför stadskärnan.

– Det är ett kommersiellt bygge för att öka tillväxten. De vill locka turister till stan som kan bo på hotellen. Jag tror inte att Burträsksvängen kommer att flytta in till kulturhuset.

Nu till veckan har Sankt Örjans församling och Sensus bjudit in Björn Forsberg, miljöforskare, till ett seminarium där man ska diskutera dessa framtidsfrågor. Sten-Arne Burman vill att alla, från medborgare till politiker, ska engagera sig.

– Jag har läst påvens bok om den globala uppvärmningen. Jag gillar vad han skriver.

Nästa gång det ska debatteras miljö i Skelleftehamn vill han se påven komma.

– Alla säger att det är omöjligt, men så ser jag inte på saken. Allt är möjligt, säger han och ser lite pillemarisk ut.

Det är kyrkan som är motpolen till centralisering och tillväxt

undefined
Motvikt. Till skillnad mot marknaden står kyrkan för decentralisering och hållbar tillväxt, menar Sten-Arne Burman. Foto: Lars Eriksson.

Ålder:70 år.

Bor:Skelleftehamn.

Familj:Hustrun Inger, 68, barnen Simon, 39, och Marcus, 37, samt barnbarnet Amalia, 5.

Intressen:Föreningsliv och människor.

Äter till frukost:Gröt med lingonsylt, smörgås, banan och kaffe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!