För 4 personer, 30 minuter
10–12 potatisar av mjölig sort eller kallt hemlagat potatismos
1 stort ägg
3 msk vetemjöl
salt och peppar
1 dl veteströ
smör och rapsolja
Att äta till:
bacon eller rimmat fläsk
rårörda lingon
blandade blad
Gör så här:
1. Skala och koka potatisarna. Slå av kokvattnet, låt potatisarna ånga av och pressa dem med potatispress eller mosa med stöt eller elvisp. Blanda potatismoset med ett stort ägg och 3 msk vetemjöl till något som närmast ser ut som en deg. Salta och peppra lätt.
2. Forma små "biffar" cirka 2 centimeter tjocka och 7-8 centimeter i diameter. Vänd dem i veteströ och stek potatisbullarna i lika delar smör och rapsolja i medelvarm panna. Ett par minuter per sida brukar vara lagom stektid. Ta upp de färdiga potatisbullarna och håll dem varma under folie.
3. Stek bacon alternativt rimmat fläsk. Serveras alltid med rårörda lingon.