Persiljetorsk

Kokt torsk är god och lättlagad mat till vardags. Fisken kokas hur enkelt som helst och resultatet blir som mat från den bästa guldkrog.

Kokt torsk med persiljesås är en klassiker på svenska matbord.

Kokt torsk med persiljesås är en klassiker på svenska matbord.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-10-23 06:24
Kokt torsk med persiljesås är en klassiker på svenska matbord.
Kokt torsk med persiljesås är en klassiker på svenska matbord.

För 4 personer, 25 minuter

600 g putsad torskfilé

1 tärning fiskbuljong

Till såsen:

2 dl vatten (från fiskkoket)

2 dl grädde

1 dl hackad bladpersilja

1/2 tsk vitvinsvinäger

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt och peppar

Att äta till:

kokt potatis

citron

sallad och tomat i bitar

Gör så här:

1. Dela fisken i portionsbitar. Lägg i en kastrull och slå på vatten så att det täcker och tillsätt sparsamt med salt. Smula ned en tärning fiskbuljong och sjud 2 minuter under lock.

2. Dra kastrullen från plattan och låt fisken ligga kvar och dra i den varma vätskan ett par minuter till.

3. Sila av 2 deciliter vatten från fiskvattnet i ny kastrull och tillsätt grädde och vinäger. Koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten. Tillsätt hackad persilja och sjud 4–5 minuter. Salta och peppra. Servera med kokt potatis, sallad, tomat och citron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!