Pepparstek med kryddig madeirasås

Pepparstek brukar normalt serveras med en gräddstinn pepparsås. Här en smalare och väldigt god pepparsås som ger köttbitarna full rättvisa.

Fredagsfest med en rejäl köttbit och kryddig madeirasås. Kanske redan ikväll?

Fredagsfest med en rejäl köttbit och kryddig madeirasås. Kanske redan ikväll?

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-05-04 10:38
Fredagsfest med en rejäl köttbit och kryddig madeirasås. Kanske redan ikväll?
Fredagsfest med en rejäl köttbit och kryddig madeirasås. Kanske redan ikväll?

För 4 personer, 35 minuter

600 g oxfilé eller utskuren biff

salt och svartpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

1 dl madeira

2 dl vatten

1 msk konc. kalvfond

1 msk grönpeppar i lag

salt och peppar

1 knapp msk majsstärkelse + 1 1/2 msk vatten

Att äta till:

stekt potatis

ugnsbakade tomathalvor

färsk oregano eller timjan

Gör så här:

1. Koka upp madeira, vatten och kalvfond. Rör ned hel grönpeppar och red med majsstärkelse löst i vatten till lätt en simmig sås. Sjud minst 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.

2. Stek köttet i medelvarm panna med lika delar smör och rapsolja. Krydda med salt och svartpeppar på den stekta ytan. Överstek inte. Fint nötkött smakar bäst om det är lätt rosa mot mitten.

3. Servera med stekt potatis och ugnsbakade tomathalvor. Toppa med färsk oregano eller timjan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!