För 4 personer, 25 minuter
1 burk cannellinibönor, 400 g
1 burk gröna linser, 400 g
3 morötter
1 bit kålrot
1 gul lök
1–2 vitlöksklyftor
500 g tomatsås
olivolja
salt och svartpeppar
Att äta till:
pasta
riven ost
romansallad
färsk basilika
Gör så här:
1. Tippa upp bönor och linser i sil och spola dem i kallt vatten. Skala och skär morötter och kålrot i centimeterstora bitar. Koka bitarna i 8 minuter i saltat vatten. Sila bort vattnet när rotsakerna är lagom mjuka.
2. Skala, hacka och fräs den gula löken med olivolja i en rymlig kastrull. Tillsätt bönor, linser, rotfrukter och pressad vitlök. Låt allt fräsa samman i ett par minuter. Tillsätt tomatsås och sjud såsen i 10 minuter.
3. Koka pastan. Smaka av grönsaksröran med salt och svartpeppar. Servera med riven ost, romansallad och garnera gärna med färsk basilika i djupa tallrikar. Toppa med lite nymald svartpeppar som väcker smaklökarna till liv.