På vandring längs Londons frontlinjer

Intresset blev till bok. Anders Steinvalls fascination för London har tagit honom på en resa genom staden som nu pågått i fem år. Den gamla Skelleftebon och Norrans tidigare chefredaktör har nu samlat alla intryck i en bok som speglar stadens dramatiska förändring.

Lantliv i London. ”Man brukar kalla det här stället för Victoria Park Village. Här kan man leva lite gammaldags men i modern tappning”, säger Anders. Foto: Lars Eriksson.

Lantliv i London. ”Man brukar kalla det här stället för Victoria Park Village. Här kan man leva lite gammaldags men i modern tappning”, säger Anders. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Livsstil & fritid2015-04-06 11:00

Vi lämnar City of London bakom oss. En av 33 kommuner som tillsammans bildar London. De höga skyskraporna som vuxit upp de senaste åren har förändrat stadsbilden radikalt. Någon är rund och någon annan liknar ett rivjärn, men gemensamt för dem alla är att de representerar det nya expansiva London. Det är i City of London den ekonomiska makten finns. Där ligger finanskvarteren och där finns även pengarna finns som styr utvecklingen i stan.

– Om man är intresserad av städer är London en fantastisk stad. Här kan man möta hela världen. London är och har alltid varit en av de mest mångkulturella städerna. Just nu är man upp i rekordnivåer på migrationen.

Sedan 2010 har Anders Steinvall till och från bott i London. Han är född och uppvuxen i Skellefteå. På 1980-talet jobbade han som sportreporter på Norran. Därefter försvann han söder ut till Dagens Nyheter. En arbetsplats som han hade fram till 2006 då han återkom till Norran som chefredaktör under några år. Nu bor han i Uppsala, men tillbringar en hel del tid i London.

Bara några kvarter bort från skyskraporna i City of London ligger Brick Lane. En gata som speglar den dramatiska utvecklingen i London. Det här är en stadsdel som har en stor muslimsk befolkning och när man går längs Brick Lane kan man nästan tro att man kommit till en annan världsdel.

– Den här stadsdelen är ett av Europas mest muslimska områden. Här är också samförståndet som störst.

Sida vid sida ligger restaurangerna som serverar mat från Bangladesh. Överallt står det inkastare som försöker att locka in oss till just dem. Med rabatter och löften om god och billig mat försöker de överträffa varandra när vi vandrar upp längs gatan.

– Jag har vandrat 100-tals mil genom London och intervjuat enormt många människor. Det är här i östra London som dramat är som tydligast. Jag vill försöka att förstå stadens utveckling.

Längre upp på gatan händer det något, vi har trätt in i en ny värld. Bangladesh är nu bakom oss och vi är nu i det hippa och coola London. I en av lokalerna serveras mjölk och flingor. Jo, faktiskt verkar det till och med vara lite kö där. Mjölk och flingor för en femtiolapp. Vägg i vägg finns ett kafé som heter Fika. Så ser det ut på den övre delen av gatan som representerar Londons så olika personligheter.

– I London pågår ett socialt drama där de fattiga trängs undan. Det är en flodvåg av kapital som sköljer över staden. Våra bostäder har blivit vår tids handelsvara.

Nu i dagarna kommer boken om London, ”Det nya London”. Boken skildrar stadens förvandling som pågår just nu och saknar motstycke i historien. Vi får följa med till Londons frontlinjer där förändringen är snabbast och störst. Boken är skriven i reportageform, ett hantverk som Anders behärskar och har jobbat med under hela sitt yrkesversamma liv.

– Som enskild grej är det här det mest ambitiösa projektet i mitt liv. Just nu känns det både ovisst och spännande. Jag har tidigare skrivit väldigt många stora reportage, men det här är något helt annat. Det här är ett försök att i reportageform förklara städers förändring med London som exempel, säger författaren som har ytterligare en hel del idéer till bokprojekt i London.

undefined
Lördagar. På Broadway Market är det oftast massor med folk och festlig stämning. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Lantliv i London. ”Man brukar kalla det här stället för Victoria Park Village. Här kan man leva lite gammaldags men i modern tappning”, säger Anders. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Gatukonst. Brick Lane och dess tvärgator är ett av de mest intressantaste områden i London, menar Anders. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Intervjua. Robert Hall i Hackney Wick är en av många Londonbor som finns med i Anders bok. Foto: Lars Eriksson.
undefined
Författare. I flera år har Anders Steinvall samlat material till sin bok ”Det nya London”. Foto: Lars Eriksson.
Anders fem femmor om London
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!