På Fridas Café har ”Kakan” hittat hem

Får vi lov att presentera Frida Jakobsson på Fridas Café. Fatta hur oemotståndligt det är att skriva om detta. Fullkomligt klockrent. Men det är inte hennes café.

Härligt. Caféet var efterlängtat. Frida får ta emot massor av uppskattning från Byskeborna. Foto: Jeanette Lövgren.

Härligt. Caféet var efterlängtat. Frida får ta emot massor av uppskattning från Byskeborna. Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren.

Livsstil & fritid2016-04-21 16:00

Det är lika braatt vara extra övertydlig på den punkten. Caféet ägs och drivs av Mattias Huttunen och Pernilla Tafvelin Holmgren som dessutom äger Wallins Kafferepet. Frida Jakobsson är alltså anställd. Men det är hon som inspirerat till namnet.

– Pernilla testade olika namn. Pernillas Café lät inte bra tyckte hon. Fridas Café lät mycket bättre.

Så ser den korta historien ut.

Från början vardet två frågor som dominerade hennes caféliv: A: "Är du från Byske?" och B: "Har du någon släkt här?"

– Jag är från Medle och jag har ingen släkt i Byske.

Att Frida, som gick ut barn- och fritidsprogrammet 2013, råkat hamna i bageri- och cafébranschen, det kan hon tacka en före detta jobbarkompis på Ica Kvantum för. Kompisen tipsade om att Wallins sökte personal. Frida jobbade där ett tag, stack till Australien, kom hem, jobbade ett tag igen, gick med i kommunens vikariepool och arbetade på förskola ett tag och kom tillbaka till Wallins. Sedan skulle det startas café och där behövdes det personal och vad kunde passa bättre än Frida på Fridas?

Det skulle varaPernillas mamma då, Maria Tafvelin, arbetskamraten. De sköter caféet ihop och Maria har tagit på sig ansvaret att lära sin betydligt yngre kollega allt hon kan om cafénäringen. Till exempel om vikten av att stänga lådor. Den som dragit ut en låda för att plocka fram en gaffel eller kastrull måste skjuta igen den efter sig. Det är en arbetsmiljösäkerhetsfråga. En utdragen låda kan man göra sig riktigt illa på.

Och så får Frida lära sig hur man kokar marmelad.

– Vi gör alla marmelader själva. Senast gjorde vi päron- och vanilj. Maria kokar, jag står bredvid, insuper kunskaper och rör lite ibland, skrattar Frida som sprudlar omkring bakom disken där kaffemaskinen ångar på. För visst är det på det viset att hon har hittat hem.

Vad ska manannars säga om en tjej som sedan åratal tillbaka, i sin egen vänkrets, går under smeknamnet "Kakan". – Jag gillar verkligen att baka, förklarar Frida och tillägger att hon hittills hunnit baka x antal (många) kladdkakor.

Så är det alltså när hon är helt privat.

På caféet bakar hon fröknäcke, muffins, cake on stick och fudge. Så är i alla fall läget just precis nu. Men hemma, där blir det andra bullar; typ xxx antal chokladbollar.

– Chokladbollar är bäst.

Ska hon bjuda folk, då rullas smeten. Men är det bara hon själv som ska få njuta av den ljuvliga blandningen av havregryn, socker, smör och kakao, då äter hon med sked. Onödigt krångel bör undvikas.

Chokladbollar är bäst.

Härligt. Caféet var efterlängtat. Frida får ta emot massor av uppskattning från Byskeborna. Foto: Jeanette Lövgren.
Härligt. Caféet var efterlängtat. Frida får ta emot massor av uppskattning från Byskeborna. Foto: Jeanette Lövgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!