För 4 personer, 1 timme
600 g oxfilé
salt och peppar
smör och rapsolja
Till såsen:
3 dl vatten
2 dl rödvin
1 msk konc. kalvfond
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk soja
Till vitlökssmöret:
75 g mjukt smör
1 tsk citronsaft
1/2 vitlöksklyfta
Att äta till:
1 liten hummer
4 stora blad savojkål
800 g potatis
100 g haricots verts
1/2 silverlök
1 tsk flisad chili
bladpersilja
broccolibuketter
Gör så här:
1. Koka upp vatten, rödvin och kalvfond. Red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud 10 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
2. Blanda rumstempererat smör med citronsaft och pressad eller riven vitlök. Salta, peppra och spritsa upp smöret till små toppar. Ställ svalt.
3. Skär potatisen i klyftor och blanda med haricots verts, strimlad silverlök, flisad chili, salt och lite rapsolja. Sprid ut dem i långpanna och rosta 20 minuter i ugnen på 175 grader.
4. Salta, peppra och bryn köttet runt om i smör och rapsolja. Efterstek i ugnen på 175 grader till köttet nått kärntemperatur 60 grader.
5. Låt vila 10 minuter innan det skivas upp och serveras med lättkokta grönsaker, smör, sås och hummer.