För 4 personer, 20 minuter
1 litet färskt vitkålshuvud
2 msk smör
2 1/2 msk vetemjöl
4 dl standardmjölk
1 dl vatten från kålen
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk finhackad färsk timjan
2 msk finhackad persilja
salt och vitpeppar
Att äta till:
600 g mager falukorv
smör och rapsolja
potatis
2–3 färska tomater
Gör så här:
1. Borsta och koka potatisen i saltat vatten. Dela vitkålshuvudet i två delar rakt genom roten. Skär bort rotstocken och strimla resten av kålen fint, antingen det sker med kniv eller i matberedare. Koka upp kålen i saltat vatten och låt den sjuda 2–3 minuter. Spara en dryg deciliter vatten innan resten silas av i durkslag.
2. Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med mjölk och en deciliter vatten från kålkoket till en stuvning. Vänd ned kålen, smulad buljongtärning, timjan och persilja. Sjud 5 minuter. Salta och peppra.
3. Dra bort skinnet, skiva och stek korven i lika delar smör och rapsolja. Servera med tomater och kokt potatis.