Örtstuvad sommarkål med falukorv

Färsk vitkål är en primör som många missar. Det är synd, för den löst knutna sommarkålen är underbart god.

Färsk vitkål i örtkryddad stuvning är lättlagad husmanskost med sommarkänsla.

Färsk vitkål i örtkryddad stuvning är lättlagad husmanskost med sommarkänsla.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-07-25 07:20
Färsk vitkål i örtkryddad stuvning är lättlagad husmanskost med sommarkänsla.
Färsk vitkål i örtkryddad stuvning är lättlagad husmanskost med sommarkänsla.

För 4 personer, 20 minuter

1 litet färskt vitkålshuvud

2 msk smör

2 1/2 msk vetemjöl

4 dl standardmjölk

1 dl vatten från kålen

1 tärning grönsaksbuljong

1 msk finhackad färsk timjan

2 msk finhackad persilja

salt och vitpeppar

Att äta till:

600 g mager falukorv

smör och rapsolja

potatis

2–3 färska tomater

Gör så här:

1. Borsta och koka potatisen i saltat vatten. Dela vitkålshuvudet i två delar rakt genom roten. Skär bort rotstocken och strimla resten av kålen fint, antingen det sker med kniv eller i matberedare. Koka upp kålen i saltat vatten och låt den sjuda 2–3 minuter. Spara en dryg deciliter vatten innan resten silas av i durkslag.

2. Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med mjölk och en deciliter vatten från kålkoket till en stuvning. Vänd ned kålen, smulad buljongtärning, timjan och persilja. Sjud 5 minuter. Salta och peppra.

3. Dra bort skinnet, skiva och stek korven i lika delar smör och rapsolja. Servera med tomater och kokt potatis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!