Under hösten pågår ett projekt mellan kommunala klimatrådgivare och bostadsrättsföreningar i Västerbotten. Ambitionen är att underlätta en övergång från gammal, förlegad belysning till mer moderna, energieffektiva lösningar.
– Jag har hittills gjort tre besök på olika bostadsrättsföreningar. Tanken är att jag ska hjälpa dem att se hur mycket de kan spara, säger Jenny Sundkvist, klimatrådgivare vid Skellefteå kommun.
Projektet utförs på uppdrag av Energimyndigheten. Enligt dem kan en förening med 40 utomhuslampor med en effekt på 125 watt vardera, som endast lyser när det är mörkt, sänka sin förbrukning med nära 90 procent. Med ett kilowattpris på 1,10 kronor skulle en modern uppsättning innebära en årlig besparing på 18 000 kronor.
– Sedan är styrningen minst lika intressant som själva lampan i sig, berättar Jenny Sundkvist.
Smarta installationer av sensorer och programmerbara lampor hjälper till att sänka förbrukningen.
Ändå finns en del hinder längs den mer miljövänliga vägen, däribland okunskap.
– Sedan ska man faktiskt våga också. Det är ändå en relativt stor investering, säger Jenny Sundkvist.
Det handlar inte om att folk inte bryr sig om miljön.
– De som sitter i styrelsen har familjer och andra jobb och det är likadant i företag. Det handlar inte om någon ovilja att göra gott, utan det är en fråga om tid.
Projektet är fortfarande i inventeringsstadiet då klimatrådgivarna skapar sig en bild av läget. De kontaktar sedan bostadsrättsföreningarna med idéer om vilken lösning som skulle passa dem bäst.
– Min roll är rådgivande och informativ, säger Jenny Sundkvist.
Förutom Skellefteå är bland annat Norsjö, Malå och Lycksele med i projektet. Stödet sträcker sig inte till tillämpningsstadiet, den delen för föreningarna sköta själva, men efter den initiala investeringen ska upplägget skona både plånboken och miljön.
– Att det går hand i hand är fantastiskt, säger Jenny Sundkvist.
Projektet har redan skördat framgångar i Lycksele.
– Vi har besökt två bostadsrättsföreningar där och de har bytt en hel del. De ser potentialen i att spara pengar och vill gärna fortsätta byta det som är kvar, berättar klimatrådgivaren Jamal Mouneimne.