De är fortfarande rättså nya i trakten, Noor och hennes man Mohammad Jabbar, så de vet inte så mycket om samhället de bosatt sig i. Inte än.
Men en sak vet de med bestämdhet, för det har folk talat om för dem: Kungsvägen 25 är en legendarisk adress som inbitna Lövångersbor har ett mycket speciellt förhållande till. I detta hus har det fikats och mumsats i hundra år.
Senast i raden av etablissemang som huserat i denna byggnad var Saidys café som stängde för gott sommaren 2014. Sedan dess har lokalerna stått tomma. Och kanske hade de gjort så än i denna dag om inte Noor hade surfat in på Blocket och hittat ett helt annat hus som var till salu i Lövånger.
– Jag blev kär i Kungsvägen 13 och det är där vi bor nu, förklarar hon glatt.
Huset köptes i maji fjol. Noor, 21, Mohammad, 37, och den nu tvåårige sonen Jaffar samlade ihop sitt pick och pack och flyttade från det dåvarande hemmet i nordnorska Harstad till ett för dem helt okänt ställe vid Västerbottenskusten.
Sedan gick det en tid och så fick de, kanske särskilt Mohammad, upp ögonen för det gamla caféhuset på Kungsvägen 25.
Mohammad har i flera år haft som affärsidé att köpa upp gamla hus, renovera dem på egen hand och sälja vidare. Till att börja med tänkte han bara renovera och hyra ut de fyra lägenheterna som också finns i huset, men så kom tanken på att kanske starta en restaurang också. Det är ju det som varit kåkens huvuduppgift i alla tider.
– Fast vi var lite tveksamma i början, vi var lite osäkra på om vi verkligen ville öppna en restaurang. Det var först i juni vi bestämde oss och i slutet av den månaden satte renoveringen igång.
Mohammads husaffärerär bara en förklaring till flytten. En annan, och kanske ännu viktigare, är Noors egna framtidsplaner.
– Jag fick ingen utbildningsplats i Norge så därför flyttade vi till Sverige. Nu går jag på Vuxenutbildningen och pluggar för att ta gymnasieexamen.
Just nu läser hon svenska, engelska, matte och naturkunskap och hoppas vara klar till våren så att hon kan söka in till högskolan. Målet är att komma in på Umeå universitet nästa höst och utbilda sig till röntgensköterska.
– Den utbildningen tar tre år. Jag gillar teknik och människor, men tycker inte om att se blod. Därför borde röntgensköterska passa mig bra.
Så ser planen för de närmaste åren ut och under tiden ska de driva företaget tillsammans.
– Vi har tre anställda och snart kommer en praktikant också, så totalt är vi sex personer, berättar Noor som kommer att hjälpa till när det behövs och när studierna tillåter.
Både Noor och Mohammadkommer ursprungligen från Irak. Noor kom till Sverige som liten flicka och växte upp i Stockholm. Mohammad flyttade till Norge som vuxen och kom att bo där i tio år.
– Vi möttes i Stockholm, Mohammad har jobbat i restaurang, men jag har aldrig gjort det tidigare. Det enda jag har jobbat med är att praktisera på ett lager, förklarar Noor.
Fast det här med matlagning är verkligen inget nytt för hennes del. Det var när grannarna sa att de tyckte om maten hon lagat som tanken på att dra igång restaurangen slog rot ordentligt.
När det var dagsför Lövångers Konditori & Restaurant att slå upp portarna för allra första gången, under skördemarknadens första dag nu i september, då var det inte bara nervöst. Det var stressigt också. Det kom folk från alla håll och kanter.
– Folk hittar oss på Facebook, förklarar Mohammad. Vi finns ju nära E4:an också så det kommer gäster från både Umeå och Skellefteå.
De satsar pålunchbuffé, det är mest praktiskt och minst stressigt för både kunder och personal. Menyn är en internationell blandning av arabiskt, indonesiskt och svenskt samt ett och annat engelskt inslag också, i form av shepherds pie med potatismos och köttfärs.
I den blänkande konditoridisken hittar de fikasugna både kanelbullar och stora persiska bröd att göra mackor av.
Recept och matidéer har ägarparet inga problem med att hitta.
– Allting finns ju på internet, recepten också, förklarar Mohammad och plockar ut en laddning rykande varma bullar ur ugnen.
CAFÉHISTORIA
Lövångers Konditori & Restaurant:Öppnade den 22 september.
Satsar på:Lunchservering och konditori.
Ägs och drivs av:Mohammad Jabbar och Noor Aldujaili.
100 år:Huset vid Kungsvägen byggdes som kafé och bageri av Kalle Bagare, Karl Lindgren, vid förra sekelskiftet och har sedan dess haft den funktionen. Företagen har skiftat över åren. Saidys Café har hållit till här, Arnes Bröd & Bar samt Åbergs Bar - och då är vi nere på 1960-talet.
Jag blev kär i Kungsvägen 13 och det är där vi bor nu.