Nu drar vi upp ”sideboard 567” ur Harrys låda

Den som skrev ”Låda 3 Harry Pehrsson” på kartongen har format pricken över å:et som ett litet hjärta. Kanske tänkte den som ritade det där hjärtat att någon gång, kanske om ett kvarts sekel eller så, då dyker det säkert upp en nyfiken människa som lyfter på locket och tar en titt på arvet efter Harry.

Foto: Foto: Inger Ödebrink

Livsstil & fritid2016-09-09 14:17

Fläckarna skvallrarom att de är välanvända och i vecken finns små hål: Pappersarken har vikts upp och vikts ihop många gånger.

Harry Pehrssons möbelskisser är inte stora. De är i gigantiska! Somliga kräver 16 vikningar för att få plats i lådan som är packad till bristningsgränsen. Ritningen till "Sideboard 567" mäter 150 x 111 centimeter och måste lirkas upp med små, varsamma rörelser för att inte gå sönder.

Alla ritningar ärnumrerade. Den första som försiktigt halas upp är märkt "Bord 349". Sedan vecklas "Karmstol 367 B" ut på bordet i Skellefteå museums Forskarrum. I nedre vänstra hörnet finns en datering, "H. P. -54". En notering lyder: "Gustavianska karmstolar i björk för bon." Ordet "bon" ska gissningsvis tydas som "bonas", det vill säga att träet ska poleras.

Det var 1991 sommöbelarkitekten Harry Pehrsson i Skellefteå beslöt att skänka alla sina ritningar, cirka 2000, till museet för att sparas åt eftervärlden. Sedan dess har de tre lådorna stått i källaren. Knappast någon, förutom en och annan arkivarie, har haft anledning att titta på innehållet sedan det hamnat i arkiv 3.

För den som är intresserad av 1900-talets möbelhistoria är Harrys skisser en riktig skatt. Här finns det mesta, från enkla skrivbord i furu till bord och stolar vars former inspirerats av tidigare epokers möbelstilar. Det finns ritningar på exempelvis gungstolar, soffor, radiobord, skåp, toalettbord, bokhyllor, taburetter, sängar med mera, med mera.

Den 24 april- 91berättade Norran om den då 84-årige Harry Perssons (Norran stavade efternamnet utan h) donation. Ritningarna kommer från hans företag Heminredning i Skellefteå som startades i mitten av 30-talet och såldes 1975.

Några ritningar är från 1919 och kanske finns det de som är ännu äldre. Fadern var också möbelarkitekt, en del av materialet är från hans tid.

Att papperen är så stora beror på att ritningarna är i naturlig storlek. Det enda som är förminskat är de små skisserna av den färdiga möbeln. Det sägs också att en del ritningar ska vara kolorerade, men tyvärr görs inga sådana fynd denna gång.

Efter att locketlagts på låda 3 igen återstår bara en enda, men ack så väsentlig detalj. Att försöka hitta åtminstone en möbel signerad Harry Pehrsson. Tack vare uppgifter i den gamla artikeln styrs kosan mot Burträsk kyrka. Där, i brudkammaren, står sju likadana stolar och ett avlångt bord. Efter att ha vänt upp och ner på ett par stolar och låtit ett finger glida under bordets tvärslå så avslöjar de sig snart: Små rektangulära bitar av metall, stämplade "Heminredning Skellefteå".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!