Nordfransk fläskfilégryta

I norra Frankrike är äpplen ett vanligt inslag i matlagningen. Det här receptet med fläskfilé har sina rötter i Normandie. Filén blir mör av att kokas i såsen tillsammans med äpplen och katrinplommon.

Fläskfilé, katrinplommon och äpple ingår i den ljusa grytan från franska Normandie.

Fläskfilé, katrinplommon och äpple ingår i den ljusa grytan från franska Normandie.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-08-22 07:18
Fläskfilé, katrinplommon och äpple ingår i den ljusa grytan från franska Normandie.
Fläskfilé, katrinplommon och äpple ingår i den ljusa grytan från franska Normandie.

För 4 personer, 35 minuter

600 g fläskfilé

2+1 msk smör

2 msk vetemjöl

2 morötter

3 gula lökar

3 äpplen

100 g katrinplommon

1 vitlöksklyfta

5 timjankvistar

2 lagerblad

1 1/2 msk konc. kalvfond

2 dl torrt vitt vin

3 dl grädde

2 dl vatten

salt och vitpeppar

Att äta till:

kokt potatis

blandad sallad

Gör så här:

1. Skala och skär morötter, gul lök och äpplen i bitar. Dela plommonen på mitten.

2. Putsa och skär köttet i 2 centimeter tjocka skivor. Stek köttet hastigt i 1 matsked smör, bara så det får färg. Ta upp köttet och lägg i bitar av morot och lök. Stek dem någon minut.

3. Fräs smör och mjöl i en kastrull. Späd med vatten, vin och grädde och sänk värmen så såsen bara sjuder. Lägg i morötterna och löken från pannan samt plommon, äpplen, riven vitlök, timjan och lagerblad samt slå i kalvfond. Sjud grytan 10–15 minuter. Därefter läggs köttet i och allt får sjuda ytterligare 5 minuter.

Ta upp lagerbladen och smaka av med salt och vitpeppar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!