Stearinljusens lågor får böckernas skyddsplast att blänka. Innan morgonen gryr har biblioteksassistenten Liv Leirnes bryggt tre kannor kaffe och värmt den alkoholfria glöggen.
Oftast är de åtta. En gång var det bara en. Fast idag är det hela tretton stycken som stampar av sig snön i spänd förväntan på bokfrukost och juliga lästips.
Faktum är att det är så mycket folk att bord och stolar inte räcker till. Medan ytterligare ett bord plockas fram, stolar hämtas och en ny pappersduk klipps till så bärs det sista skinkfatet fram och så är det klart för start. Det är bara att ta för sig.
Den som stiger in i Ursvikens bibliotek behöver inte sväva i tvivelsmål om vilken tid vi befinner oss i just nu. Det är adventstider. På snurrställ, bokhyllor och bord står de och frestar, alla dessa böcker som på ett eller annat sätt handlar om julen. Där finns barn- och ungdomsböcker i massor, men också mycket skönlitteratur skrivet för vuxna läsare.
Böcker som handlar om just julen och tiden däromkring håller på att bli en egen genre, berättar bibliotekarien Elisabeth Hedström.
- I England och USA ger förlagen ut Christmas Books, alltså julböcker.
Det är inte bara etablerade feelgoodförfattare som ägnar sig åt detta ämne. Thriller- och deckarförfattare har också slagit in på den här banan. Ofta handlar det förstås om rysligheter av olika slag. Det får gärna vara snöstorm medan gräsligheterna pågår, det sätter piff på stämningen. Fruktansvärda snöstormar är extra trevliga att läsa om när man sitter i soffan med en skön filt omkring sig och har en chokladask på högst en armlängds avstånd.
Det är inte alltid de hårdkokta författarna ägnar sig åt brott i julgranens skugga. Det finns thrillerspecialister som åstadkommer riktigt myspysiga historier också.
Liv Leirnes håller upp ett exemplar av thrillermästaren David Baldaccis "Julresan" och förklarar att detta är en riktigt trevlig bekantskap om man gillar berättelser som utspelar sig på tåg.
Det är så här det går till på bokfrukostarna som startade hösten 2016: Man kommer dit, man tar sig en kopp kaffe eller te, brer en macka, slår sig ner vid bordet och snackar en stund med de andra lässugna som samlats där. Sedan tar Liv och Elisabeth över och berättar om böcker. Det ena frestande boktipset avlöser det andra i en strid ström och det är inte bara nya böcker de pratar om. Det finns gott om bra lite äldre och riktigt gamla böcker att återupptäcka på bibliotek.
- Charles Dickens En julsaga har getts ut massor av gånger och på det här biblioteket finns fyra olika utgåvor, berättar Elisabeth och håller upp ett rikt illustrerat exemplar.
"En julsaga" är bara ett exempel på en klassiker som ständigt återupptäcks av nya läsargenerationer.
Julen är en lång och underbar tid för den som vill grotta ner sig i nya fantasivärldar och varför inte läsa högt för varandra. Novellsamlingar är det gott om och det saknas inte deckarnoveller med härligt krypande julstämning i. Titlar som "Mord i midvintertid", "Midvintermord" och "Mord under julgranen" gör att ingen behöver tveka om vad som döljer sin innanför pärmarna.
De som trängs runt kaffebordet och mumsar pepparkakor till glöggen har också matnyttiga tips att komma med.
- Anna Jansson skriver inte bara deckare, hon skriver feelgoodböcker också, berättar Inez Lundström som besökt flera bokfrukostar.
- Jag läser alltid E-böcker på skärm, förklarar Ulla Nyström.
E-böcker är så praktiska, det blir aldrig för trångt i bokhyllan därhemma.
Vad som än händer på det tekniska området så håller läsandet i sig och tack vare bokfrukostarna finns det alla chanser till nya aha-upplevelser och nya författarbekantskaper. Varje frukost har nämligen ett tema. Just denna gång är det alltså julen. Tidigare i höst har det handlat om bibliotek i litteraturen, mat i romaner och bok och film.
- Vi har fyra frukostar per termin, förklarar Liv. Vi har en hel lista på olika teman, men vi vill gärna ha ännu fler förslag. Utmana oss!
BOKFRUKOST
Plats:Ursvikens bibliotek, Föreningsvägen 10. Ligger i samma byggnad som Folkets hus.
Återkommer:Efter nyår. Tid och datum är ännu inte bestämt, men räkna med att det blir fyra frukostar under vårterminen.
Längd:Cirka en timme.
Temat:Varierar från gång till gång och ger nya chanser till nya litterära upptäckter.
Biblioteket bjuder på:Kaffe/te och smörgås.
I England och USA ger förlagen ut Christmas Books, alltså julböcker.