Klockan närmar sig middagstid och läraren Erika Skogly, 43 år, har precis kommit hem från jobbet. I dag har hon yngste sonen Love till hjälp i köket. Familjen har nämligen kommit överens om att en dag i veckan ska barnen vara med och laga mat. Belöningen är att de får bestämma vad som ska göras.
– Det blir tunnbrödrulle med korv och potatismos, avslöjar Love, 8 år, och blir skämtsamt tillrättavisad av mamma:
– Stomp, potatisstomp heter det, säger hon och skrattar.
Hemma hos familjen Skogly är det Erika som har ansvar för mathållningen. Helt naturligt eftersom matlagning är hennes allra största intresse. Maten är inte bara något som ska få familjemedlemmarna mätta och glada utan det är även Erikas sätt att få utlopp för sin kreativitet. Sedan snart åtta år tillbaka driver hon en matbloggsom uppdateras dagligen med både bilder och recept. Bakom varje inlägg ligger timmar av arbete som oftast görs på helgerna. Det ska planeras, inhandlas, tillagas, fotograferas samt läggas ut på bloggen.
– Ett bra tips är att göra dubbel sats när man ändå lagar mat. Istället för att göra en gratäng så brukar jag göra två, en äter vi direkt och den andra fryser jag in.
Eftersom familjen Skogly tog över Erikas barndomshem är hon kvar i samma kök där mamma Elinor delade med sig av sina matlagningsknep.
– Jag och mamma har många gånger stått här i köket och lagat mat tillsammans. Hon sa alltid till mig: ”Erika, när du bygger hus så ska du bygga köket först för det här är alldeles för litet.” Här står jag nu och lagar mat i ett alldeles för litet kök och säger samma sak till mina barn, säger hon och skrattar.
Erika är inte så förtjust i att baka utan det är matlagningen som kommer i första rummet. Helst ska det vara smakrik och färgglad festmat.
– Jag gillar inte stress i köket. Därför skulle jag aldrig kunna tänka mig att vara med i Sveriges mästerkock, jag blir stressad bara av att tänka på det.
Trots att matlagning är ett så stort intresse i Erikas liv så händer det att hon serverar både falukorv och makaroner med jämna mellanrum.
– Men det är inget jag lägger ut på bloggen. Favoriträtten är plankstek med oxfilé, beasås, potatismos, baconlindade sparrisar och tomathalvor.
När övriga familjen ska utnämna sina favoriträtter nämns tacos, sushi, oxfilé samt bruna bönor och fläsk.
Hon är noga med att poängtera att alla inte behöver lägga ner lika mycket tid i köket som hon gör.
– Man behöver inte göra allt själv. Köp ett pizzakit eller en färdig pajdeg om du inte vill stå och göra egen deg. Jag vill inspirera, inte ge dåligt samvete.
Tunnbrödrulle med Sibyllakorv och potatisstomp
Ingredienser:
Sibyllakorv.
Salt.
Lagerblad.
Potatis.
Smör.
Mjölk.
Salt.
Svartpeppar.
Mjukt tunnbröd.
Tillbehör som till exempel sallad, hamburgerdressing, räksallad, gurksallad, ketchup, senap, rödlök och tomat.
Gör så här:
Värm korven i vatten som är saltat. Lägg ner ett lagerblad. Låt det inte koka, då spricker korven.
Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk. Mosa med potatisstomp tillsammans med smör och en skvätt mjölk. Krydda med salt och svartpeppar.
Lägg ett mjukt tunnbröd på folie. Lägg på potatisstomp, korv och valfria tillbehör. Vik ihop och njut!
Erika Skoglys snabba middagar till fredagsmyset
Laxgratäng med vitlöksost (4-6 portioner)
Ingredienser:
6 laxfilébitar.
Flingsalt.
Citronpeppar.
4 dl grädde.
150 g vitlöksost.
1 fiskbuljongtärning.
2 äggulor.
Dill.
12 cocktailtomater.
Gör så här:
Salta och peppra laxen, lägg i ugnsfast form.
Vispa ihop grädden med vitlöksosten och äggulorna.
Smula ner buljongen och i med dill.
Slå över laxen. Lägg ner några tomater.
Gratinera i ugnen i 20 minuter på 225 grader.
Servera med ris och sallad.
Lax i hummersås (8 portioner)
Ingredienser:
5 dl grädde.
2 dl creme fraiche.
1 dl vatten.
5 msk hummerfondsås.
0,5-1 fiskbuljongtärning.
4 tsk fransk senap.
Lite citronsaft.
8 laxfilébitar.
Riven västerbottensost.
Gör så här:
Koka upp grädde, creme fraiche, vatten, fond, buljongtärning, fransk senap och citronsaft.
Lägg laxen i ugnsform, salta och peppra. Slå över såsen.
In i ugnen, 200 grader i 30 minuter. När halva tiden återstår, strö över västerbottensost.
Servera med räkor, rom, dill och ris eller pressad potatis.
Nachodipp med vitlöksost, avokado och räkor
Ingredienser:
2 dl creme fraiche.
75 g färskost med vitlök.
2 avokado.
Citronsaft.
Pineapplesalsa.
150 g riven ost.
0,5 hackad tomat.
0,5 liten hackad rödlök.
125 g skalade räkor.
Koriander.
Svartpeppar.
Gör så här:
Blanda creme fraiche med vitlöksost och bred i mitten på ett stort fat. Lämna utrymme längst ut på fatet, där ska nachos läggas.
Mosa avokado och pressa över citron. Bred försiktigt ut avokadon över creme fraiche-blandningen.
Bred sedan på ett lager av pineapplesalsa.
På med riven ost, hackad tomat, hackad lök och räkor. Toppa med koriander och svartpeppar.
Fördela nachos runt om och käka på direkten.
Hemmagjord Pasta Alfredo
Ingredienser:
2 kycklingfiléer.
25 g smör
Salt och peppar.
2,5 dl grädde.
1 krm riven muskotnöt.
3 dl finriven parmesan.
Persilja.
Redning.
300 g färsk pasta.
Gör så här:
Skär kycklingen i lagom stora bitar.
Smält smöret och fräs den, på med salt och peppar.
I med grädden och koka 5 minuter.
Riv osten och muskotnöten.
Red såsen.
Dra från värmen och rör ner osten och muskotnöten. Klipp över persilja.
Smaka av med salt och peppar.
Pizza på naanbröd med getost, nektarin och parmaskinka (2 portioner)
Ingredienser:
2 naanbröd.
Cirka 8 msk creme fraiche.
Salt.
1 dl Västerbottensost.
1 nektarin.
100 g getost.
Gör så här:
Bred creme fraiche på bröden. Salta och strö över riven Västerbottensost.
Skär nektarinen tunt och fördela över pizzorna. Smula getosten över.
In i ugnen, 200 grader i cirka 14 minuter.
På med parmaskinka, basilika, nymalen svartpeppar och eventuellt valnötter.
Fler recept på hennes blogg: smaskelismaskens.blogspot.se
Dessutom finns hon på Instagram: mamaskogly
Man behöver inte gör allt själv. Köp ett pizzakit eller en färdig pajdeg om du inte vill stå och göra egen.