För 4 personer, 45 minuter
400 g gravad lax, gärna i bit
2 dl mjölk
rapsolja
400 g pasta
salt
1 msk olivolja
1 krm svartpeppar
Att äta till:
2 dl färdig hollandaisesås
1 msk fransk senap av Dijontyp
1 nypa socker
150 g grön sparris, fryst går bra
körsbärstomater
dill
citron
Gör så här:
1. Torka av alla kryddor från den gravade laxen. Lägg fisken i mjölk med skinnsidan uppåt och ställ svalt i 30 minuter. Smaksätt hollandaisesåsen med senap och en nypa socker.
2. Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Den sista minuten kan sparrisen få "tjuvkoka" med i pastakastrullen. Låt pastan rinna av i durkslag och tippa tillbaka i kastrullen. Smaksätt med olivolja och svartpeppar.
3. Ta upp och torka av laxen. Skär upp fisken i 4–5 millimeter tjocka skivor och stek ytterst hastigt, 15 sekunder per sida i enbart rapsolja.
4. Fördela pastan i djupa tallrikar. Lägg en klick sås överst och toppa med bräckt lax, sparris, citron, dill och halva körsbärstomater.