Luciapizza med skaldjur

Självklart ska pizzadegen kryddas med saffran när det är lucia. Varför inte toppa den med skaldjur?

Överraska med saffranskryddad pizza till Lucia.

Överraska med saffranskryddad pizza till Lucia.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-12-13 06:41
Överraska med saffranskryddad pizza till Lucia.
Överraska med saffranskryddad pizza till Lucia.

För 4 personer, 50 minuter

Till degen:

1 1/2 dl fingervarmt vatten

1/2 pkt jäst

2 msk olivolja

1/2 tsk salt

1 krm socker

1 paket saffran (0.5 g)

4 1/2 dl vetemjöl

Till tomatsåsen:

4 msk konc. tomatpuré

2 msk olivolja

1 riven vitlöksklyfta

1 msk stött oregano

Till fyllningen:

2 påsar mozzarellaost (250 g)

4 havskräftor eller 8–12 blåmusslor med skal

200 g skalade räkor

2–3 tomater

12–16 svarta oliver

färsk oregano

Gör så här:

1. Lös jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt, socker och saffran. Arbeta in vetemjölet, men spara en halv deciliter till utbakningen. Jäs i drygt 30 minuter under duk.

2. Rör ihop tomatsåsen, skiva upp mozzarellan och lägg räkorna på dubbelt hushållspapper. Skär tomaterna i bitar.

3. Kavla ut degen till fyra runda portionspizzor eller två helplåtspizzor. Bred på tomatsåsen, men lämna kanterna fria och lägg på osten. Fördela tomater och oliver och grädda dem i ugnen på 250 grader i 6–8 minuter.

4. Lägg räkor direkt på de nygräddade pizzorna och toppa allt med havskräftor eller blåmusslor och färsk oregano.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!