Prylar kommer och går i våra hem. Det någon anser vara förbrukat och värdelöst kan bli ett efterlängtat fynd för någon annan. Det är själva affärsidén för en loppmarknad.
– Loppisarna har gått från att bara ha varit ett sätt att kunna köpa billiga saker till att många i dag söker det unika, sådant som de inte kan hitta i en vanlig affär. Folk från alla samhällsklasser handlar på loppisar i dag, säger Ludwig.
Loppmarknaden på Folkparken har en lång historia, men i höstas tog Ludwig och Emma över verksamheten. De betonar att handeln med begagnade saker är ett hållbart sätt att konsumera, bra för miljön helt enkelt.
– Man behöver inte köpa allt nytt. Framför allt kan man göra fynd bland barnkläder och leksaker. Där ser man många mammor stå och gräva, säger Emma.
Paret Ludwig och Emma har precis flyttat in i ett 1700-talshus i Kåge. Båda är väldigt förtjusta i att blanda gammalt med nytt.
– Det är mixen som skapar ett personligt hem, säger Emma.
Emma och Ludwigs bästa loppistips
1 Barnkläder och leksaker.
”Som alla med småbarn känner till så växer de små väldigt fort, kläder och leksaker kan snabbt bli inaktuella. På loppis kan man hitta otroligt fina, ibland näst intill oanvända barnprylar till en bråkdel av nypris.”
2 Glas och porslin.
”Ung som gammal, alla behöver vi en uppsättning till köket. På loppis kan man hitta ett brett utbud i alla möjliga färger och former, för alla smaker.”
3 Kläder.
”För alla som söker kläder i en häftigare stil är loppis ett mecka. Här finns tröjor, klänningar, byxor, väskor med mera. Ungefär var tredje loppisförsäljare har en klädställning fullproppad med plagg.”
4 Prydnadssaker.
”Det finns en uppsjö av prydnadssaker på loppis. Det som en person inte ser ett värde i och säljer, kan vara väldigt eftertraktat av en annan.”
5 Smycken.
”Halsband, örhängen, armband, hårspännen – listan kan göras lång på alla smycken som man kan fynda till vrakpriser på loppis.”
Emma och Ludwigs favoritloppisar i Skellefteregionen
Hej Loppis i Jörn.
”I uthusen bakom en villa på Burviksvägen finns en av kommunens året-runt-loppisar med ett brett utbud.”
Pingstkyrkan second hand i Skellefteå.
”En klassiker för alla som gillar second hand. Stor lagerlokal fullproppad med allt som behövs till hemmet.”
Anteak.
”Retro-butiken på Erikslid är rätta stället om man söker fräsch 50, 60, och 70-tals design. Här finns prydnadssaker, porslin, tyger och möbler.”
Kåsböle Tantens mix.
”En spännande nykomling under sommarmånaderna är loppisen i Kåsböle som nyligen också startat en webbshop med nya och begagnade prylar.”
Tre typer av loppisförsäljare
1 Hobbyföretagare:
Deltar på alla loppmarknader. Både köper och säljer saker.
2 Entusiaster:
De som gör det för att det är roligt. En social grej för många av dem. Säljer ofta hantverk och hembakat.
3 Städaren:
De som röjer i förrådet och vill bli av med grejer, många gånger barnfamiljer.
Framför allt kan man göra fynd bland barnkläder och leksaker