Lök- och potatissoppa med vitlökskrutonger

Lök- och potatissoppa gör inga djupa hål i hushållskassan, men vinner ändå på sin fina smak.

Potatissoppa på franskt vis kan förgylla vilken dag som helst.

Potatissoppa på franskt vis kan förgylla vilken dag som helst.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-10-01 06:19
Potatissoppa på franskt vis kan förgylla vilken dag som helst.
Potatissoppa på franskt vis kan förgylla vilken dag som helst.

För 4 personer, 25 minuter

6 potatisar av fast sort

1/2 purjolök

3–4 salladslökar

1 gul lök

2 msk smör

8 dl vatten

2 msk grönsaksbuljong i pulverform

3–4 kvistar färsk timjan

2 dl mager grädde

1 msk vetemjöl + 1 msk mjukt smör

salt och peppar

Att äta till:

6 skivor vitt matbröd

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

Gör så här:

1. Skölj och strimla purjo- och salladslök. Skala och skär potatisarna i centimeterstora bitar. Hacka den gula löken. Vänd runt allt med smör i rymlig gryta och tillsätt vatten, grönsaksbuljong samt hackad timjan. Låt koka upp och sjud 10 minuter.

2. Rör samman vetemjöl och mjukt smör. Slå mager grädde i soppan och klicka i mjölredningen. Låt sjuda ytterligare 5 minuter. Salta och peppra.

3. Kantskär brödet och skär ut sockerbitsstora bitar. Lägg dem i en plastpåse, slå på olja och pressa i vitlök. Håll igen och ruska påsen. Tippa ut innehållet på ugnsfast fat och rosta i 200 graders ugn tills de blivit rostade. Servera krutongerna i skål för sig till soppan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!