För 4 personer, 15 minuter
400 g färsk lax
1 1/2 msk smör
1 gul lök
1 färsk fänkål
1 paket saffran
1 kryddmått dillfrö (samt krondill i mån av tillgång)
1 liter vatten
2 tärningar fiskbuljong
2 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 limefrukt
salt och vitpeppar
Gör så här:
1. Skär laxen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Ta bort den hårda roten och skär den övre delen av fänkålen i mindre bitar.
2. Fräs lök och fänkål med smör i rymlig kastrull. Pudra över saffran och tillsätt dillfrö, vatten, vin samt buljongtärningarna.
3. Koka upp och sjud några minuter utan lock. Lägg i laxen, det rivna gröna skalet från en limefrukt plus saft. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 4–5 minuter. Rör i grädde, gärna lätt vispad om man vill ha en extra fluffig soppa och smaka av med salt och vitpeppar.