Laxsoppa med lime och saffran

En fisksoppa kan vara klar eller som här knallgul och avredd. Saffran står för färgen och smakerna kommer i huvudsak från dill, lök och lime. Serveras med en bit bröd att bryta till.

Fisksoppa låter mer avacerat än det egentligen är. Här ett lättlagat recept som bevis.

Fisksoppa låter mer avacerat än det egentligen är. Här ett lättlagat recept som bevis.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-09-04 06:22
Fisksoppa låter mer avacerat än det egentligen är. Här ett lättlagat recept som bevis.
Fisksoppa låter mer avacerat än det egentligen är. Här ett lättlagat recept som bevis.

För 4 personer, 15 minuter

400 g färsk lax

1 1/2 msk smör

1 gul lök

1 färsk fänkål

1 paket saffran

1 kryddmått dillfrö (samt krondill i mån av tillgång)

1 liter vatten

2 tärningar fiskbuljong

2 dl torrt vitt vin

2 dl grädde

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 limefrukt

salt och vitpeppar

Gör så här:

1. Skär laxen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Ta bort den hårda roten och skär den övre delen av fänkålen i mindre bitar.

2. Fräs lök och fänkål med smör i rymlig kastrull. Pudra över saffran och tillsätt dillfrö, vatten, vin samt buljongtärningarna.

3. Koka upp och sjud några minuter utan lock. Lägg i laxen, det rivna gröna skalet från en limefrukt plus saft. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 4–5 minuter. Rör i grädde, gärna lätt vispad om man vill ha en extra fluffig soppa och smaka av med salt och vitpeppar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!