Langosbagarens lugnaste tid

I langosvagnen sover munkroboten sin kalla vintersömn. Katterna smyger i buskarna och i skogen står säkert en älg och gnager på en kvist. Frid råder bland träden och i hela byn och en dag som denna bakar Ulla inte ett endaste dugg.

Vintervila. Både Ulla och langosvagnen kan ta det lugnt. Nästa sommar bär det ut på vägarna igen. Foto: Jeanette Lövgren.

Vintervila. Både Ulla och langosvagnen kan ta det lugnt. Nästa sommar bär det ut på vägarna igen. Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren.

Livsstil & fritid2016-10-27 16:00

Nä, inte just nu, menkanske imorgon, för sockerkaka och småkakor hör till livets nödtorft året runt. Fast langosdegar och munkdegar, det blir det inte, ty dessa bakverk hör enbart sommaren till. Det är då Ulla och äldste sonen Anders ställer upp sin langosvagn på marknader runtom i bygden.

Det har redanhunnit gå sex år sedan den där dagen då Ulla drog av sig tjänstelångkalsongerna för allra sista gången och lämnade jobbet i mejerikylen på Coop Forum. 64 år och pensionär. Vad skulle hon hitta på nu?

– Jag hade inga planer alls, men jag kunde ju inte bara gå hemma och städa. Jag måste få träffa folk.

Det var Anderssom kom med idén. Tänk om de två skulle bli kompanjoner och marknadsförsäljare?

De började med ett tält på 3 x 6 meter.

– Vi sålde kaffe och belgiska våfflor.

Efter tag dök en ny tanke upp: Munkar. De är goda. Sådana skulle Ulla bra gärna vilja sälja.

– Men det är för stor konkurrens, det brukar vara två tre munkvagnar på varenda marknad.

Mor och son började fundera i andra banor. Langos är Ulla väldigt förtjust i. Också. Åt sin allra första på Nolia i Umeå för bra många år sedan.

Från tanke tillhandling var steget inte långt. 2014 köptes en begagnad langosvagn som tillhört Husums konditori. Recepten följde med vagnen, liksom munkroboten. För skulle andan falla på (och det gör den faktiskt ibland) då kan de visst sälja munkar. Det är bara att röra ihop degen, stoppa den i roboten och trycka på en knapp. Sedan fixar apparaten resten, tills det är dags att doppa munkarna i strösocker.

Men som sagt,det blir mest en annan sorts bakverk. Till dessa är roboten också bra att ha för dess fritös funkar lika bra till de langos som Ulla bakar hemma i sitt eget kök.

– En enlitersdeg räcker till tjugo bröd. Först ska degen kalljäsa i kylskåp fyra timmar. Sedan kavlas degen ut till bröd som jag väger och mäter, för alla måste vara lika stora. Sedan stoppas bröden in i frysen. Jag brukar baka åtminstone 500 bröd och det tar ungefär två veckor.

När ett langosbrödslängs ner i fritösen så är det alltså en fryst degplatta. Den 180-gradiga oljan gör att det jäser och bakas på en och samma gång.

– I vagnen måste man alltid vara två, annars blir det för stressigt. Och flottig, det blir man. Man behöver ingen hudkräm.

I vagnen måste man alltid vara två, annars blir det för stressigt.

Foto: Jeanette Lövgren.
Foto: Jeanette Lövgren.
Vintervila. Både Ulla och langosvagnen kan ta det lugnt. Nästa sommar bär det ut på vägarna igen. Foto: Jeanette Lövgren.
Vintervila. Både Ulla och langosvagnen kan ta det lugnt. Nästa sommar bär det ut på vägarna igen. Foto: Jeanette Lövgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!