Lammstek med örter

Vitlök, örter och lammstek. Kombinationen är oslagbar och tillagningen sköter sig själv i ugnen. Ta hjälp av en stektermometer.

Örtkryddad lammstek med späda grönsaker och lite rödvinssås är påskmat som man längtar efter.

Örtkryddad lammstek med späda grönsaker och lite rödvinssås är påskmat som man längtar efter.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-05-26 08:30
Örtkryddad lammstek med späda grönsaker och lite rödvinssås är påskmat som man längtar efter.
Örtkryddad lammstek med späda grönsaker och lite rödvinssås är påskmat som man längtar efter.

För 4 personer, 1 1/2 timme

1 kg benfri lammstek

2 vitlöksklyftor

1 msk rosmarin

1 msk timjan

salt och vitpeppar

2 msk olivolja

Till såsen:

2 dl rödvin

1 dl vatten

1 msk konc. kalvfond

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

kinesisk soja

salt och vitpeppar

Att äta till:

grön sparris

blandade blad

tomater

Gör så här:

1. Putsa lammsteken. Skär fickor med kniv och stick in bitar av vitlök här och där. Blanda timjan, rosmarin, salt och peppar. Gnid in steken med olivolja och därefter kryddblandningen. Stick in en stektermometer och lägg i långpannan.

2. Stek i ugnen på 150 grader till kärntemperaturen är 63 grader. Ta ut och låt vila 10 minuter innan den skivas upp.

3. Skölj ur långpannan med rödvin och vatten. Sila vätskan till kastrull och koka upp. Smaksätt med kalvfond, salt och vitpeppar. Red med majsstärkelse löst i vatten och färga med soja. Sjud 5 minuter. Lägg upp och garnera med varma och kalla grönsaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!