Lammstek med dubbla såser

Lammstek ska normalt stekas på låg temperatur i ugn under närmare två timmar. Men har man ont om tid går det att steka lammet på bråkdelen av tiden i stekpannan också.

Lammstek med två såser är en söndagsmiddag värd att vänta på.

Lammstek med två såser är en söndagsmiddag värd att vänta på.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-04-07 08:38
Lammstek med två såser är en söndagsmiddag värd att vänta på.
Lammstek med två såser är en söndagsmiddag värd att vänta på.

För 4 personer, 35 minuter

800 g lammstek i skivor

1 tsk timjan

1 tsk rosmarin

salt och vitpeppar

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

Till rödvinssåsen:

1 dl rött vin

2 1/2 dl vatten

1 1/2 msk konc kalvfond

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt och vitpeppar

färdig bearnaisesås

Att äta till:

potatisklyftor

broccoli

persilja

Gör så här:

1. Putsa och skiva köttet. Mixa olivolja med skalad vitlök, salt, peppar, timjan och rosmarin till en slät kryddolja. Vänd köttskivorna i oljan. Skala och skär potatisarna i klyftor och lägg på ett ugnsfast fat. Ringla över olja, salta och peppra. Stek dem i ugnen på 175 grader i 15 minuter.

2. Koka upp vin, vatten och fond i en kastrull. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Salta och peppra.

3. Bryn lammköttet på båda sidor i en stekpanna. Sänk värmen och efterstek i ungefär 10 minuter. Skya köttet flera gånger. Ge broccolibuketterna ett uppkok i saltat vatten. Lägg upp köttet med rödvinssky i botten och bearnaise och persilja som garnityr på toppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!