Lammrygg på Gotlandsvis

Här använder vi lammrygg för att göra Gotlandslåda. Lättare än lammkotletter att steka till perfekt rosa färg, men utan ben.

Lammrygg med persiljesmör, sparris, ärtor och stekt potatis är en gotländsk så kallad låda.

Lammrygg med persiljesmör, sparris, ärtor och stekt potatis är en gotländsk så kallad låda.

Foto: TT

Livsstil & fritid2018-09-01 08:45
Lammrygg med persiljesmör, sparris, ärtor och stekt potatis är en gotländsk så kallad låda.
Lammrygg med persiljesmör, sparris, ärtor och stekt potatis är en gotländsk så kallad låda.

För 4 personer, 40 minuter

600 g lammytterfilé

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

Att äta till:

10 medelstora, fasta potatisar

1 bunt grön sparris

150 g ärtor

1 msk strösocker

100 g smör

1 liten knippa persilja

1 msk citron

Gör så här:

1. Blanda rumstempererat smör, hackad persilja och en matsked citronsaft. Forma eller spritsa små portionstoppar. Ställ kallt, men inte i frysen.

2. Skala och tärna potatisarna ganska fint. Spola i kallt vatten och stek dem i lika delar olja och smör.

3. Koka sparrisen i 2 minuter i lättsaltat vatten. Koka upp ärtorna i lättsaltat och sockrat vatten.

4. Putsa, salta, peppra och helstek lammytterfilén direkt i stekpanna i lika delar smör och rapsolja. Börja med att ge köttet färg runt om. Efterstek sedan under lock i 6 minuter. Vänd köttet flera gånger.

5. Ta köttet ur pannan och låt det vila under folie några minuter innan det skivas upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!