Lake är numera en sällsynt ingrediens. Den torskbesläktade och magra fisken var förr en vanlig fångst vid vinterfiske och förstås också på matbordet.
Men i Mensträsk, norr om Norsjö, får laken fortfarande se upp. Där är just lakasoppa en uppskattad tradition. Varje år på påskafton samlas bybor och andra i ett välordnat vindskydd på Bäckerudden för att avnjuta årets upplaga av soppan.
När soppan serverades av kockan Klara Sandström ringlade sig kön lång.
"Allt började med att några fiskande familjer tyckte det kunde vara trevligt med lite gemenskap kring vinterns fångst", säger Dennys Lundgren som tillsammans med Bertil Burwall drog igång traditionen.
Efterhand utvecklades det hela till en rolig tradition och snart räckte inte en gryta utan man fick både fiska och koka mer. När så småningom ännu fler anslöt till påskens lakasoppa fick man söka sig till skolans kök för att tillreda soppan och Bäckeruddens väl tilltagna vindskydd för utspisningen. I samma veva togs också ansvaret över av Mensträsk byaförening.
Alla lät sig väl smaka och passade dessutom på att träffa gamla bekanta och njuta av den musik som Norsjö Country Club stod för.
Bertholof Brännström