Det inte bara pratas och görs reklam. Det hålls kurser i krisberedskap också. En av dem som lär ut hur vi, den stora allmänheten, ska bära oss åt för att klara livhanken när det otänkbara väl har hänt, det är Lena Lundman Westberg, en av de två instruktörer som Civilförsvarsförbundet har i Skellefteå.
Häromdagen höll hon en kurs i både krisberedskap, första hjälpen samt hjärt- och lungräddning för ett gäng från SPF Seniorerna Guldstaden. Det första som hände var att hon kånkade in sin högst personliga krislåda. För, som Lena säger: Var och en måste själv räkna ut vad det är för viktiga saker man behöver ha i sin låda:
Är det den livsviktiga medicinen? Är det en extra stor burk snabbkaffe? Är det rödsprit till trangiaköket?
En sak är alldeles säker: När det väl inträffar något verkligt bekymmersamt, då måste vi klara oss själva i minst 72 timmar. Dessutom pågår diskussioner om att förlänga tiden till 168 timmar, alltså sju dygn. Hur det än blir med den saken så handlar det ändå om att ta eget ansvar till 100 procent. Polis, brandkår, kommun och stat kommer att ha fullt upp med att lösa de problem som uppstått i samhället.
Så vad är det då Lena har i sin låda?
Förutom det tidigare omtalade trangiaköket så har hon torrsoppor, knäckebröd, konservburkar och konservöppnare förstås, vattendunk och vattenreningstabletter, sovsäck, tändstickor, batterier samt en solcells- och vevdriven radio. Den är så finurlig att när den väl är uppladdad med elektricitet så kan man ladda sin mobil med den. Det finns en usb-port.
Till allt detta och en hel del annat så har hon en mössa som kan dras ner över öronen.
- Det mesta av kroppsvärmen går ut genom huvudet, vi är som skorstenar. Med mössa på behåller vi kroppsvärmen mycket längre.
Både utom- och inomhus är bäst att tillägga. För vad händer om värmesystemet brakar ihop, alla eldrivna vattenpumpar stannar och det varken går att få vatten i kranen eller spola på toan? Så småningom blir det kallt och vattenlöst blir det direkt om man inte har några liter på lager.
Detta är frågor som alla bör fundera på omedelbart, anser Lena som inte pratar så mycket om krig, men desto mer om kris. För vad händer ute i världen och vad har redan hänt i Stockholm? En terrorattack kan slå ut allt det vi anser vara normalt vardagsliv. Och nödiga, det kommer vi att bli oavsett hur världsläget utvecklar sig.
- Kissa utomhus om det går eller kissa i en flaska och häll ut på ett lämpligt ställe, tipsar Lena.
Vad gäller ”det stora” kan man låta sig inspireras av människans bästa vänner, hundarna, och deras praktiska bajspåsar.
- En plastpåse som riggas upp inuti toalettstolen kan fungera som ”torrdass”. Påsens innehåll kan till exempel grävas ner i trädgården.
Medan Lena plockar upp pryl efter pryl ur sin låda så poängterar hon gång på gång att det är våra grundläggande basbehov som måste tillgodoses; mat, vatten (en vuxen person måste få i sig 2-3 liter per dag), värme, sömn och information. Det senare tillgodoses via radion. Känns kanske som gammal teknik, men om nätet slutar fungera så är radiovågorna det säkraste vi har att ta till.
Information är exakt vad vi behöver när århundradets värsta översvämning eller skogsbrand har lamslagit en hel landsända. Sådant har som bekant hänt. I Västmanland brann det våldsamt för inte alls särskilt länge sedan. Och även om vattnet snällt forsar fram ur kökskranen så är det inte säkert att det går att dricka.
Sån´t har som bekant också inträffat.
- När vi hade cryptosporidium informerade kommunen på sin hemsida om var man kunde hämta vatten, minns ni det? frågar Lena.
Jadå, alla kursdeltagare minns. Särskilt minns de tappstället vid Bonnstan där folk köade med sina hinkar och dunkar.
När Lena har visat upp allt, inklusive kortleken (det kan fort bli långtråkigt utan ström) och fotogendriven kamin för inomhusbruk, så är det dags för fikapaus och en stunds begrundan av det hon har sagt.
Klart är i alla fall att den som har erfarenhet av camping i det fria, gärna i tält, har ett både erfarenhets- och tankemässigt försprång gentemot den som aldrig har tänt en eld i hela sitt liv. Även folk som är vana att campa på annat sätt har en praktisk fördel.
Ingela Svedberg och Carina Eriksson tänker på precis samma sak där de sitter med varsin kaffekopp.
- När man har husbil, då har man mycket grejer samlade på ett ställe, både gasol och första hjälpen, konstaterar Ingela.
- Det är likadant med husvagn, man har allt man behöver där, tillägger Carina.
Att veta var man har det allra nödvändigaste är ytterligare en sak som Lena vill pränta in hos sina åhörare.
Det handlar inte om själva lådan. Inte egentligen. Krislådan är snarare en symbol för allt nödvändigt vi kan behöva ha därhemma. Plus att vi exakt vet var det finns någonstans. Att slippa leta när det verkligen gäller är en stor fördel. Att treva omkring på en kolmörk vind med bara en ficklampa att lysa sig med under sökandet efter de där filtarna som ska ligga här någonstans, det är verkligen ingen hit.
OM KRISEN KOMMER
Viktigt meddelande (VMA):Kallas även Hesa Fredrik. Signalen hörs sju sekunder i taget med fjorton sekunders tystnad. Gå inomhus och lyssna på radio eller teve.
113 13:Är Sveriges internationella informationsnummer. Ring för att få information vid allvarliga olyckor och kriser. 113 13 användes flitigt av västmanlänningarna vid den stora skogsbranden 2014. Där fick de upplysningar om uppsamlingsplatser, vattentankar, säkra vägar med mera.
Bra att ha i en krislåda:Stearinljus, värmeljus, ljuslykta, bränsle (till exempel fotogen), tändstickor, tändare, ficklampa, powerbank för laddning av mobil med mera, varma kläder, våtservetter, kontanter, viktiga telefonnummer.
Lycklig den som råkar ha:Vedspis, kamin eller kakelugn, ett välfyllt vedförråd och en egen brunn.
Kursen:Som leddes av Civilförsvarsförbundets instruktör Lena Lundman Westberg var ett samarrangemang mellan Studieförbundet Vuxenskolan i Skellefteå och pensionärsföreningen SPF Seniorerna Guldstaden.
Läs mer på:www.civil.se, www.dinsakerhet.se, www.krisinformation.se, www.energimyndigheten.se.
En plastpåse som riggas upp inuti toalettstolen kan fungera som torrdass.