Krämig pastagratäng

Pastagratäng ser kanske inte mycket ut för världen, men smaken är det minsann inget fel på. Härligt krämig, lätt vitlöksdoftande och med färsk oregano och svartpeppar som grundkryddor.

Italiensk pastagratäng ska vara läckert krämig med tydlig smak av örter, vitlök och ost.

Italiensk pastagratäng ska vara läckert krämig med tydlig smak av örter, vitlök och ost.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-04-12 08:50
Italiensk pastagratäng ska vara läckert krämig med tydlig smak av örter, vitlök och ost.
Italiensk pastagratäng ska vara läckert krämig med tydlig smak av örter, vitlök och ost.

För 4 personer, 50 minuter

500 g penne pasta

1 msk olivolja

500 g kassler

1 gul lök

5 dl riven ost

Till såsen:

2 msk smör

2 1/2 msk vetemjöl

5 dl mjölk, 3 %

2 dl grädde

1 1/2 msk konc. kycklingfond

1–2 vitlöksklyftor

1 msk hackad färsk oregano

salt och svartpeppar

Att äta till:

4–5 tomater

isbergssallad

persilja

Gör så här:

1. Koka pastan i saltat vatten. Låt rinna av ordenligt i durkslag. Slå tillbaka till kastrullen och ringla över en matsked olivolja. Blanda väl.

2. Skär kasslern i små bitar. Skala och finhacka den gula löken. Riv osten. Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med mjölk och grädde till en sås och låt sjuda 5 minuter.

3. Blanda pasta, riven ost, gul lök och kassler i pastakastrullen. Rör i pressad vitlök, oregano, kycklingfond och till sist såsen. Blanda ordentligt, salta och peppra. Tippa upp allt i ugnssäker form som gräddas 35 minuter i ugnen på 200 grader. Servera med skivade tomater, riven sallad och persilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!