Kräftströmming

Rätten kallas kräftströmming utan att några kräftor ens varit i närheten. Smaken finns dels i strömmingen, dels i kombinationen tomatpuré och dillfrön. Rätten kan ätas nu eller som en del av julbordet.

Kräftströmming är både vardagsmat och en del av julbordet.

Kräftströmming är både vardagsmat och en del av julbordet.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-12-20 06:44
Kräftströmming är både vardagsmat och en del av julbordet.
Kräftströmming är både vardagsmat och en del av julbordet.

För 4 personer, 30 minuter

600 g rensad strömming/färsk sill

1 tsk salt

1 dl hackad dill

1 msk dillfrö

4 msk tomatpuré

1 dl öl

3–4 tomater

1 tsk smör till formen

Att äta till:

potatismos eller kokt potatis

råkost på grovrivna morötter, finriven vitkål och lite olja och vinäger

Gör så här:

1. Lägg den rensade strömmingen i en bunke och strö över salt. Rör om och rulla strömmingen med skinnsidan utåt, börja från stjärten. Lägg dem tätt i smörad, ugnsfast form.

2. Hacka färsk dill och strö över rulladerna tillsammans med torkade dillfrön.

3. Blanda tomatpuré och öl i bunke och slå över rulladerna. Avsluta med tunna skivor färsk tomat. Täck med folie och grädda i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Servera ljummen eller kyld med kokt potatis eller potatismos och råkost.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!