För 4 personer, 1 timme
600 g köttfärs, helst ren nötfärs
3 msk ströbröd
1/2 dl vatten
3 ägg
1 msk konc. kalvfond
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk timjan
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
rapsolja
Till såsen:
3 dl vatten
2 dl grädde
1 1/2 msk konc. kalvfond
1 msk soja
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
salt och vitpeppar
1 msk hela grönpepparkorn i lag
Att äta till:
kokt potatis
blandad sallad eller varma grönsaker
Gör så här:
1. Blanda ströbröd och vatten i en bunke. Arbeta i köttfärsen och tillsätt ägg, kalvfond, senap, timjan samt salt och svartpeppar. Lägg på ett ugnsfast fat och forma den till en limpa. Ringla över olja.
2. Stek mitt i ugnen på 175 grader i cirka 45 minuter. Låt den färdiga köttfärslimpan dra några minuter innan den skivas upp.
3. Koka upp vatten, grädde och fond. Blanda majsstärkelse och vatten och rör ned det så fort vätskan börjar koka. Sänk värmen och sjud 5 minuter. Smaka av och färga med soja, grönpeppar, salt och vitpeppar. Servera med kokt potatis, varam grönsaker och/eller blandad sallad.