Köttfärsjärpar med gräddsås och pressgurka

En skål med heminlagd pressgurka kan vara det där lilla extra. Sötman och syran ger balans åt smakbilden.

Sötsyrlig pressgurka ger fin smakbalans åt exempelvis köttfärsjärpar med gräddsås.

Sötsyrlig pressgurka ger fin smakbalans åt exempelvis köttfärsjärpar med gräddsås.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-09-26 06:34
Sötsyrlig pressgurka ger fin smakbalans åt exempelvis köttfärsjärpar med gräddsås.
Sötsyrlig pressgurka ger fin smakbalans åt exempelvis köttfärsjärpar med gräddsås.

För 4 personer, 35 minuter (+ 1 timme för gurkan)

600 g nötfärs

1 ägg

1 tsk konc. kalvfond

1/2 msk hackad färsk timjan

3 msk hackad persilja

salt och peppar

smör och rapsolja

Till såsen:

3 dl vatten

1 1/2 dl grädde

1 msk konc. kalvfond

1 msk soja

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

Till pressgurkan:

1 gurka

1/2 tsk salt

2 msk ättika (12%)

3 msk strösocker

1 dl vatten

1 dl hackad persilja

Att äta till:

kokt potatis

isbergssallad

Gör så här:

1. Skiva och lägg gurkan i en bunke. Salta och lägg på ett kaffefat med en tyngd på gurkorna. Ställ kallt i 1 timme. Sila av vätskan. Blanda ättika, socker och vatten. Häll i blandningen i en skål med gurkorna och vänd runt med hackad persilja. Ställ svalt en halvtimme före servering.

2. Blanda köttfärs med ägg, kalvfond, timjan, persilja, salt och peppar. Forma avlånga köttbullar och stek i lika delar smör och rapsolja.

3. Koka upp vatten, grädde och fond. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Servera ruladerna med kokt potatis, sallad samt extra persilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!