Köttfärs på libanesiskt vis

Kafta är Libanons motsvarighet till vår köttfärslimpa. Rätterna har tillagningstiden gemensam, men sedan är det nog slut på likheter. Köttfärskafta är kryddig utan att vara för stark.

Köttfärs på libanesiskt vis smaksätts med tomater, kryddpeppar, vitlök och persilja.

Köttfärs på libanesiskt vis smaksätts med tomater, kryddpeppar, vitlök och persilja.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-06-02 08:05
Köttfärs på libanesiskt vis smaksätts med tomater, kryddpeppar, vitlök och persilja.
Köttfärs på libanesiskt vis smaksätts med tomater, kryddpeppar, vitlök och persilja.

För 4 personer, 1 timme

700 g köttfärs, 100 % nöt

1 gul lök

1 1/2 dl hackad persilja

2 vitlöksklyftor

1 1/2 msk nymalen kryddpeppar

5 stora potatisar, fast sort

2 msk rapsolja

5 tomater

4 dl vatten

2 msk tomatpuré

1 msk konc. kalvfond

salt och peppar

Att äta till:

blandade salladsblad

ris

Gör så här:

1. Skala, skiva och stek potatisarna några minuter i rapsolja. Vänd skivorna flera gånger under stekningen.

2. Skala och hacka den gula löken. Skölj persiljan och hacka den. Blanda hacket med köttfärs, riven vitlök, kryddpeppar och 1 tsk salt. Slå lite rapsolja i botten på en ugnsfast form och tryck ut köttfärsen till ett par centimeter tjockt lager i formen. Skiva tomaterna. Fördela potatis- och tomatskivor över köttfärsen.

3. Blanda tomatpuré med vatten, kalvfond, salt och peppar. Slå blandningen över, ruska formen lätt och täck den med folie. Stek mitt i ugnen i 225 grader under 30 minuter. Ta bort folien och stek i ytterligare 10-15 minuter. Serveras med blandad sallad och ris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!