Kokt torsk med Medelhavssås

Torsk från iskalla hav med förförisk Medelhavskryddning är kontraster som trivs hur bra som helst tillsammans.

Kokt torsk och Medelhavsinspirerad sås är mat som lyser upp.

Kokt torsk och Medelhavsinspirerad sås är mat som lyser upp.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-11-17 08:23
Kokt torsk och Medelhavsinspirerad sås är mat som lyser upp.
Kokt torsk och Medelhavsinspirerad sås är mat som lyser upp.

För 4 personer, 25 minuter

800 g torskfilé

salt

Till såsen:

1 pkt saffran

1 gul lök

1 fänkål

1 morot

1/2 purjolök

1 vitlöksklyfta

smör

2 dl grädde

3 dl vatten

1 msk mild vitvinsvinäger

1 fiskbuljongtärning

1 1/2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten

salt och peppar

Att äta till:

kokt potatis

Gör så här:

1. Skala morot och lök. Ta bort den hårda roten på fänkålen. Skär alla grönsaker i tunna strimlor. Fräs dem med smör i en kastrull, pressa i vitlök och tillsätt saffran.

2. Tillsätt grädde, vatten och vinäger. Lägg i en fiskbuljongtärning och koka upp. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud sakta 5 minuter. Smaka av med salt och peppar mot slutet.

3. Dela fisken i portionsbitar och lägg i kastrull. Tillsätt vatten och salt – beräkna en knapp matsked per liter. Koka upp och sjud fisken under lock 2 minuter. Fördela såsen på djupa tallrikar och toppa med väl avrunnen fisk. Servera med kokt potatis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!