För 4 personer, 45 minuter
700 g torskfilé från säkra bestånd
salt
1 fiskbuljongtärning
Till såsen:
3 dl vätska från fiskkoket
2 dl grädde
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 1/2 tsk mild vitvinsvinäger
1 tsk konc. kycklingfond
Att äta till:
2 morötter
1/2 purjolök
75 g ishavsrom
4 skivor vitt bröd
smör
kokt potatis
citron
Gör så här:
1. Skala och strimla morötterna samt skölj och strimla purjolöken. Sjud morot- och lökstrimlorna ett par minuter i saltat vatten. Kantskär och smörstek vitt bröd.
2. Dela fisken i portionsbitar och lägg i kastrull med lättsaltat vatten och en tärning fiskbuljong. Koka upp och sjud 3 minuter under lock. Låt den ligga kvar och dra ett par minuter i vattnet.
3. Blanda 3 deciliter vätska från fiskkoket och 2 deciliter grädde i en kastrull. Koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten. Smaksätt med vinäger och kycklingfond. Sjud 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp med grönsaksstrimlor i botten, sås och sist fisk. Garnera med ishavsrom, citron och smörstekta brödskivor.