Kokt torsk med helggarnityr

Kokt fisk är snäll mat för magen. Ibland kan det vara skönt att njuta en portion kokt torsk med milda tillbehör.

Kokt torsk med enkel vitvinssås och ishavsrom smakar lyx med enkla medel.

Kokt torsk med enkel vitvinssås och ishavsrom smakar lyx med enkla medel.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-09-16 15:00
undefined
Kokt torsk med enkel vitvinssås och ishavsrom smakar lyx med enkla medel.

För 4 personer, 45 minuter

700 g torskfilé från säkra bestånd

salt

1 fiskbuljongtärning

Till såsen:

3 dl vätska från fiskkoket

2 dl grädde

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 1/2 tsk mild vitvinsvinäger

1 tsk konc. kycklingfond

Att äta till:

2 morötter

1/2 purjolök

75 g ishavsrom

4 skivor vitt bröd

smör

kokt potatis

citron

Gör så här:

1. Skala och strimla morötterna samt skölj och strimla purjolöken. Sjud morot- och lökstrimlorna ett par minuter i saltat vatten. Kantskär och smörstek vitt bröd.

2. Dela fisken i portionsbitar och lägg i kastrull med lättsaltat vatten och en tärning fiskbuljong. Koka upp och sjud 3 minuter under lock. Låt den ligga kvar och dra ett par minuter i vattnet.

3. Blanda 3 deciliter vätska från fiskkoket och 2 deciliter grädde i en kastrull. Koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten. Smaksätt med vinäger och kycklingfond. Sjud 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp med grönsaksstrimlor i botten, sås och sist fisk. Garnera med ishavsrom, citron och smörstekta brödskivor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!