Kokt rödspättafilé med äggsås

I tider där snart sagt all mat kryddas med chili krävs det en gnutta mod att laga milt och finstämt – som kokt rödspätta med äggsås.

Varsamt tillagad rödspättafilé med äggsås är mat som gör magen glad.

Varsamt tillagad rödspättafilé med äggsås är mat som gör magen glad.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-05-05 08:20
Varsamt tillagad rödspättafilé med äggsås är mat som gör magen glad.
Varsamt tillagad rödspättafilé med äggsås är mat som gör magen glad.

För 4 personer, 25 minuter

700 g rödspättafilé från säkra bestånd

salt och grovkrossad vitpeppar

1 liten gul lök

Till såsen:

1 dl fiskspad

1/2 fiskbuljongtärning

3 dl mjölk

1 dl grädde

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

3 hårdkokta ägg

Att äta till:

kokt potatis

blandad grönsallad

citron

Gör så här:

1. Koka och skala äggen. Hacka dem inte alltför fint med kniv.

2. Koka upp 1 liter vatten med lök, salt och krossad vitpeppar. Rulla fiskfiléerna med början från stjärten och med det som varit skinnsidan inåt. Lägg ruladerna tätt i en kastrull och sila över den varma vätskan. Sjud 2 minuter under lock och låt den dra ytterligare någon minut i spadet vid sidan av spisen.

3. Koka upp lite spad från fiskkastrullen med mjölk, grädde och en halv fiskbuljongtärning i ny kastrull. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Vänd ned de hackade äggen och smaka av med salt och vitpeppar. Kokt potatis, grönsallad och citron smakar gott till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!