Kokt kapkummel med hummersås

Koncentrerad hummerfond är genvägen till den annars så dyra hummersåsen. I den enkla versionen passar även till lördagsmiddag.

Kokt fisk med hummersås är ett sätt att sätta guldkant på maten.

Kokt fisk med hummersås är ett sätt att sätta guldkant på maten.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-04-21 08:11
Kokt fisk med hummersås är ett sätt att sätta guldkant på maten.
Kokt fisk med hummersås är ett sätt att sätta guldkant på maten.

För 4 personer, 25 minuter

600 g kapkummelfilé alt. torskfilé från säkra bestånd

1/2 fiskbuljongtärning

1 tsk salt

Till såsen:

1 gul lök

1 morot

1 msk tomatpuré

1 msk smör

1 msk konc. hummerfond

1/2 fiskbuljongtärning

2 dl grädde

2 dl vatten

1 msk vitvinsvinäger

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

salt och vitpeppar

Gör så här:

1. Rulla ihop fiskfiléerna med det som varit skinnsidan inåt. Lägg tätt i kastrull och slå på vatten så det precis täcker. Smula över en halv fiskbuljongtärning och en nypa salt. Sjud 2 minuter under lock och låt dra 1 minut i vätskan vid sidan av den varma plattan.

2. Fräs hackad lök, morot och tomatpuré med smör i kastrull. Tillsätt hummerfond, en halv fiskbuljongtärning, grädde, vatten och vitvinsvinäger. Koka upp och red av med majsstärkelse löst i vatten. Sjud i 5 minuter, sila, salta och peppra.

3. Låt fisken rinna av på hålslev innan den läggs upp och såsen fördelas över. Kokt potatis, varm grönsak och citron hör till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!