För 4 personer, 20 minuter
800 g torskfilé från säkra bestånd
1 fiskbuljongtärning
1 liter vatten
1 tsk salt
Till såsen:
3 dl vätska från fiskkastrullen
1 1/2 dl grädde
3–4 msk finhackad persilja
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
salt och peppar
Att äta till:
kokt potatis
ärtor
citron
blandad sallad
Gör så här:
1. Se till att fiskfiléerna är benfria. Rulla eller vik dem med det som varit skinnsidan inåt. Lägg i en lagom stor kastrull, så de ligger ganska tätt men inte trångt. Slå på vatten och smula ned en tärning fiskbuljong. Salta lätt. Koka upp och sjud fisken i en dryg minut under lock. Dra kastrullen från värmen och låt fisken ligga kvar i kokvattnet
2. Sila av 3 deciliter vätska från fiskkastrullen till ny kastrull. Tillsätt grädde, hackad persilja och vitvinsvinäger. Koka upp och red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Lägg upp fisken först på flera lager hushållspapper, sedan på tallrikar. Ringla över sås och servera med ärtor, citron, blandade blad och kokt potatis.