Kokt fisk med dillsås och räkor

All fisk, i synnerhet skinnfria filéer, ska sjudas mycket varsamt. Vanligtvis räcker ett par minuter följt av ett par minuters vila i den varma vätskan. Svårare än så är det inte.

Det är inte svårt att lyckas med kokt fisk. Sjud varsamt och inte för länge för bästa resultat.

Det är inte svårt att lyckas med kokt fisk. Sjud varsamt och inte för länge för bästa resultat.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-12-15 08:32
Det är inte svårt att lyckas med kokt fisk. Sjud varsamt och inte för länge för bästa resultat.
Det är inte svårt att lyckas med kokt fisk. Sjud varsamt och inte för länge för bästa resultat.

För 4 personer, 20 minuter

800 g skinn- och benfri fiskfilé av torsk eller gös

2 fiskbuljongtärningar

8 dl vatten

3–4 kvistar färsk timjan

Till såsen:

4 dl av vattnet från fiskkoket

1 dl grädde

1 tsk mild vitvinsvinäger

1 msk majsstärkelse + 1 1/2 msk vatten

1/2 dl finhackad dill

salt och peppar

Att äta till:

räkor

kokt potatis

citron

blandad sallad

Gör så här:

1. Rulla ihop de skinn- och benfria fiskfiléerna med det som varit skinnsidan inåt. Lägg fiskarna tätt i en lagom stor kastrull. Koka upp vatten, fiskbuljong och timjan i en annan kastrull. Slå den heta vätskan varsamt över fiskarna och sjud under lock i 2 minuter. Låt fisken dra 2 minuter i buljongen vid sidan av spisen.

2. Sila av 4 deciliter vätska och koka upp med grädde och vinäger. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Smaka av med dill, salt och peppar.

3. Lägg upp fisken och slå över sås. Garnera med räkor och servera med kokt potatis, citron och bladad sallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!