Kamutvetepanna med skinka och kyckling

Historien låter berätta att kamutvete odlades längs Nilen, Eufrat och Tigris för tusentals år sedan. Några korn hittades i en egyptisk pyramid på 1940-talet och sedan har odlandet tagit fart igen.

Kamutvete utgör basen i dagens panna tillsammans med bitar av kyckling och skinka. 
Foto: Dan Strandqvist

Kamutvete utgör basen i dagens panna tillsammans med bitar av kyckling och skinka. Foto: Dan Strandqvist

Foto: TT

Livsstil & fritid2018-05-17 06:15
Kamutvete utgör basen i dagens panna tillsammans med bitar av kyckling och skinka. 
Foto: Dan Strandqvist
Kamutvete utgör basen i dagens panna tillsammans med bitar av kyckling och skinka. Foto: Dan Strandqvist

För 4 personer, 25 minuter

3 dl kamutvete

5 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

250 g kycklingkött

250 g rökt skinka

1 gul lök

1 grön paprika

1 msk färsk timjan

1 tsk torkad hackad chili

1/2 msk curry

1 tsk garam masala

salt och peppar

rapsolja

Till såsen:

2 dl matlagningsyoghurt

3 msk majonnäs

1 vitlöksklyfta

Gör så här:

1. Koka upp vatten och buljongtärning. Lägg i kamutvete, på med locket och sänk värmen så det sjuder i cirka 10 minuter. Dra kastrullen från värmen och låt dra ytterligare i minst 5 minuter.

2. Blanda matlagningsyoghurt, majonnäs, riven vitlök, salt och peppar.

3. Hacka gul lök, skär paprika, skinka och kyckling i centimeterstora bitar. Stek lök, skinka och kyckling ett par minuter i enbart rapsolja. Tillsätt paprika och krydda med hackad timjan och chili, curry och garam masala. Vänd ned kamutvetet och stek på medelvärme ett par minuter. Salta och peppra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!