Kålsoppa på färsk vitkål och kyckling

När kokade du en kålsoppa senast? Antagligen var det ganska länge sedan, om ens alls. Här en modern variant av soppan, nu med kyckling och färsk vitkål.

Kålsoppa i ny, lättare skepnad med färsk vitkål, kyckling och lök. Missa inte den!

Kålsoppa i ny, lättare skepnad med färsk vitkål, kyckling och lök. Missa inte den!

Foto: TT

Livsstil & fritid2018-05-31 07:25
Kålsoppa i ny, lättare skepnad med färsk vitkål, kyckling och lök. Missa inte den!
Kålsoppa i ny, lättare skepnad med färsk vitkål, kyckling och lök. Missa inte den!

För 4 personer, 20 minuter

1 färskt vitkålshuvud

1 rödlök

300 g benfritt kycklingkött

smör och rapsolja

2 msk konc. kycklingfond

1 tsk stött eller mald kummin

12 dl vatten

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk kinesisk soja

salt och peppar

Att äta till:

persilja

ugnsrostat bröd (med eller utan vitlök)

Gör så här:

1. Dela vitkålshuvudet och ta bort rotstocken. Skär kålen i bitar med några centimeters sida. Skala och strimla rödlöken. Skär kycklingköttet i mindre bitar. Avsluta med att tvätta händer och redskap som varit i kontakt med den råa kycklingen.

2. Bryn kål, lök och kyckling i lika delar smör och rapsolja i en rymlig kastrull. Kålen mjuknar ganska snabbt och därefter tillsätts vatten och allt får koka upp.

3. Smaka av med fond och kummin. Sjud soppan sakta i 5 minuter. Red av med majsstärkelse löst i vatten och låt soppan sjuda ytterligare i 5 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar. Bjud soppan med ugnsrostat bröd som, om man vill, först doppas i olja smaksatt med riven vitlök. Dekorera med persilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!