Kalkon à la USA

Det tar tid att tillaga en hel kalkon. Med filé är tillagningstiden snarare i minuter än timmar.

Kalkon på amerikanskt vis innebär tillbehör som rostad sötpotatis och pumpa.

Kalkon på amerikanskt vis innebär tillbehör som rostad sötpotatis och pumpa.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-12-05 08:34
Kalkon på amerikanskt vis innebär tillbehör som rostad sötpotatis och pumpa.
Kalkon på amerikanskt vis innebär tillbehör som rostad sötpotatis och pumpa.

För 4 personer, 45 minuter

600 g kalkonfilé

2 msk vetemjöl

salt och peppar

smör och rapsolja

Till såsen:

3 dl vatten

2 dl grädde

2 1/2 msk konc. kycklingfond

1 msk kinesisk soja

2 msk majsstärkelse + 3–4 msk vatten

salt och vitpeppar

Att äta till:

600 g sötpotatis

500 g butternutpumpa

1 rödlök

1 krm strösocker

1 tsk flisad chili

2 msk rapsolja

Gör så här:

1. Skala sötpotatisarna och skär dem i tjocka stavar. Klyv pumpan, skeda ut kärnhuset, skär bort skalet och skär pumpaköttet i centimeterbreda klyftor. Skala och skär rödlöken i klyftor. Varva allt i en långpanna tillsammans med chiliflisor, rapsolja, socker och salt. Rosta i ugnen på 200 grader i 30-35 minuter.

2. Salta, peppra och vänd kalkonfilén i vetemjöl. Bryn runt om i lika delar smör och rapsolja. Efterstek under lock på låg värme i 10–12 minuter. Låt det färdiga köttet vila några minuter innan det skivas upp.

3. Koka upp vatten, grädde, fond och soja. Red med majsstärkelse löst i vatten och låt sjuda sakta i 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!