För 4 personer, 1 timme
1 vitkålshuvud
500 g fläskfärs
1 ägg
2 msk ströbröd
1 tsk konc. kalvfond
1 msk finhackad, färsk timjan
salt och peppar
3 msk sirap
1 msk soja + 1 msk vatten
Till såsen:
3 dl vätska från kålen
2 dl grädde, gärna mager
1 msk kalvfond
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 msk kinesisk soja
Att äta till:
kokt potatis
rårörda lingon
Gör så här:
1. Skär bort rotstocken från kålhuvudet. Koka upp vatten i en så stor kastrull så att hela kålhuvudet får plats. Lossa blad för blad i takt med att de mjuknar. Tunna ur den tjocka huvudnerven på kålbladen.
2. Blanda fläskfärs med ägg, ströbröd, fond, timjan, salt och peppar. Lägg 3 matskedar färs på varje kålblad, vik in kanterna och rulla ihop till dolmar och placera i långpannan. Ringla över sirap och soja uttunnad med vatten. Stek i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter.
3. Koka upp 3 deciliter vatten från kålkastrullen med grädde och fond. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.