Julens växter kan förgifta ditt husdjur

Första advent närmar sig med stormsteg och med det även jul. Men det gäller att tänka till när vi pyntar våra hem med juliga växter och blommor. Många av dem är nämligen giftiga för våra katter och hundar och i värsta fall kan djuret dö. ”Idegran som finns i vissa dekorationer kan vara dödlig”, säger Karin Lambertsson , veterinär Björkstadens djurklinik.

Många av de julblommor vi har hemma är giftiga för våra husdjur. Foto: Janerik Henriksson/TT

Många av de julblommor vi har hemma är giftiga för våra husdjur. Foto: Janerik Henriksson/TT

Foto: Foto: Norrans redaktion

Livsstil & fritid2017-12-02 11:35

Amaryllis, hyacinter, mistel, julros och tulpaner. Växterna vi tar in vid jul är inte bara vackra utan sprider även julstämning. Tyvärr innehåller flera av julväxterna ämnen som inte är bra för våra husdjur och till skillnad från vad många tror finns ingen instinkt hos djuren att de ska låta bli sådant som är giftigt.

Det skriver Västerbottens-Kuriren.

–Framförallt yngre individer som är nyfikna känner och tuggar sig fram, ungefär som småbarn. Det kan vara väldigt stor individskillnad. Vissa tycker att det är jättetrevligt eller att det smakar gott. Men de vet inte att de inte ska äta på dem, säger Karin Lambertsson till Västerbottens-Kuriren.

Vissa växter är särskilt farliga för katter. Exempelvis alla liljeväxter som kan skada kattens njurar. I värsta fall kan katten bli så allvarligt förgiftad att den inte överlever.

–Det är inte alltid man ser symptom när de har ätit växterna utan njurskador kan komma lite senare och då är det ofta försent att göra något, säger Karin Lambertsson.

De flesta av de giftiga växterna kan påverka djuren så att de får ont i magen, kräks, dreglar och får diarré. Och det är viktigt att komma ihåg att även blomvattnet kan vara giftigt.

–De vanligaste symtomen är symtom från magtarmskanalen med dregglingar, kräkningar och diarré. Får de mycket kräkningar och diarré och de inte får i sig tillräckligt med vätska kan de bli vingliga för att de är uttorkade. Men ibland har växterna gift som påverkar nervsystemet och då får de kramper, vinglar och har svårt att bedöma avstånd. Ibland kan det sätta sig så att de ser dåligt eller blir väldig trötta, säger Karin.

–Har djuret kramper eller är dåsig och mår dåligt ska den absolut till veterinär. Har den någon enstaka kräkning lite diarré, då kan man klara det själv med dietmat hemma så länge djuret är piggt. Men så fort allmäntillståndet är dåligt ska den till veterinär framförallt om den krampar eller är dåsig.

Nu i jultider vill även Karin Lambertsson höja en varningens finger för andra saker som hör julen till.

–Hundar som ätit choklad är det vanligaste vi får in. De kan få kramper, hjärtklappning och kan rent av dö om de inte kommer till veterinär.

–Vindruvor och russin är giftigt för vissa hundar. De kan få ganska ordentliga njurskador av dem och råkar en hund sätta i sig en russinpaket bör man åka in med den till djursjukhus.

–Det man ska tänka på med katter är julklappssnören och glitter. De tycker de är jätteroligt men de kan sätta i sig det och då fastnar det i tarmen och då måste de oftast opereras, säger Karin Lambertsson, veterinär Björkstadens djurklinik.

Ulrica Palmer/Västerbottens-Kuriren

undefined
Många av de julblommor vi har hemma är giftiga för våra husdjur. Foto: Janerik Henriksson/TT

Amaryllis: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

Hyacint: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

Julkaktus: Ofarlig.

Julros: Hela växten är giftig.

Julstjärna: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.

Lilja: Ofarlig för hundar. Hela växten giftig för katter. Orsakar i svåra fall njursvikt, kan leda till död.

Mistel: Bladen och bären giftiga. Orsakar diarré och kräkningar.

Novemberkaktus: Ofarlig.

Tazett: Hela växten, framför allt löken, är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

Tidlösa: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem. Förgiftningen påverkar njurarna.

Tulpan: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.

Tänk på att detta endast är ett axplock av vanliga växter som är giftiga.

Källa: Agria

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!