Jörn: Den engelske pubägaren vill ha ännu fler lyktor

I köksfönstret tronar en rolig klarröd fez med svart tofs. David Vine hittade fezen på Dollarstore och köpte den direkt. Denna huvudbonad med orientaliskt sagostuk är så lik en annan fez som finns på ett fotografi med Davids pappa Paul som gick bort 2011, samma år som familjen Vine flyttade till Jörn. ”Pappa var bara 54 år och dog utan förvarning - out of the blue.”

För David Vine är Jörn bara så rätt. Här tänker han stanna riktigt länge och njuta av den engelska pub han byggt med egna händer.

För David Vine är Jörn bara så rätt. Här tänker han stanna riktigt länge och njuta av den engelska pub han byggt med egna händer.

Foto: Foto: Inger Ödebrink

Livsstil & fritid2017-12-15 09:20

Tiden mittemellan - den som infaller från det att dagsljuset börjar dra sig tillbaka tills dess att mörkret lagt sig helt och hållet - det är den blå timmen. Vackrast av alla, särskilt när det är 20 minusgrader. Blå timmen är en väl vald tidpunkt att nalkas det blå huset på Storgatan 14 där David bor med fru, tre döttrar, två hundar och en katt.

- Fast det här är inte mitt hus, det är min fru Sofias. Jag äger det vita huset där borta och så det rosa och så har jag spontanköpt ett hus på Hörngatan också, berättar David och pekar i olika riktningar.

För en person som vuxit upp i England och som bott lite överallt, i både Cambridge, Yorkshire och Tyskland, så är det här med att spontanköpa ett hus i Jörn inget märkvärdigt. Jämfört med vad en bostad kostar i London så är 120 000 svenska kronor för hans tredje hus i princip gratis.

- Dessutom ingick det så mycket mer i köpet; snöslunga, gräsklippare och en massa annat som jag behöver.

Det har gått 20 år, lite drygt till och med, sedan han gick in i den engelska armén och påbörjade sin utbildning till militärkock. Första stationeringen i ett konfliktområde kom när han var 18 och platsen var Kosovo. Sedan följde både Irak och Afghanistan.

- Som militärkock var jag med om att laga 5 000 portioner om dagen. På Jörnsköket, där jag är produktionsledare numera, lagar vi 6 000 portioner om dagen, förra året var det 10 000.

När nu detta är sagt så har vi presenterat två av Davids ben; kockyrket och husägandet. Det tredje benet utgörs av tjänsten som deltidsbrandman.

- Sofia kommer från Granberg och vi har bestämt att vi ska bo här länge, förklarar David som brukade dricka kaffe när han bodde i England, men som numera föredrar äkta engelskt te.

Tepåsarna i storpack direktimporteras till Jörn tack vare kompisar som kommer och hälsar på, men helst inte på sommaren.

- De tycker det är för mycket mygg här, skrattar David som skaffat en modern myggbekämpningsapparat som i hans tycke fått antalet blodsugare att sjunka till en mer acceptabel nivå.

Om myggens dragningskraft på engelsmän är minimal så finns det annat som lockar desto mer. Snön till exempel. Och den engelska puben.

Snö är det inga som helst problem att få syn på den här tiden på året, däremot är det inte lika lätt att hitta fram till puben.

För det första: Puben är enbart till för privat bruk samt för släkt och vänner.

För det andra: Den finns ute på gården.

- När vi drog in bergvärme blev pannrummet över och då gjorde jag om det till pub istället. Innan jag började med det så kunde jag inte snickra alls.

Nu har David lärt sig att hantera både hammare och såg och resultatet är ett riktigt mysigt ställe med en vacker gammal fåtölj som tidigare tillhört Sofias föräldrar samt minnen från England och åren i det militära, bland annat några kulor som han hittat i Afghanistan.

Visst är han en äkta Jörnsbo numera, men en Jörnsbo som ser till att omge sig med sådant som påminner om det gamla hemlandet, till exempel den sifferkombination som sitter på pubens ytterdörr.

Nummer 10.

- 10 Downing Street är ju en välkänd adress i London. Därför passar tio bra här också, det brukar pratas mycket politik på pubarna i England.

Nu är det kanske dags för ett par klarlägganden av somligt som det berättats om härovan.

Benen handlar om framtiden och den fortsatta försörjningen.

- Jörnsköket är planerat att läggas ner 2020, men än är inga beslut tagna. Visserligen kommer jag att ha kvar min tjänst hos kommunen i alla fall, men det är inte säkert att jag vill köra flera mil varje dag för att jobba som kock någon annanstans. Det är därför jag har köpt de här husen.

David är nämligen hyresvärd numera, har tre hyresgäster av vilka två är barnfamiljer.

- Jag renoverar allting själv, men rören och det elektriska har lokala hantverkare tagit hand om. Renoveringen av det rosa huset tog två år. Det huset köpte jag för 40 000, men då var alla ledningar sönderfrysta. Nu har allt bytts ut och det har kostat 70 000.

Så är det med mycket här i världen. Det som är billigt i början blir betydligt dyrare i slutändan. Men nu har han i alla fall sina tre hus och säkra hyresintäkter dessutom.

Och så är han deltidsbrandman som sagt var. Skulle det ena benet börja svikta, då har han förhoppningsvis två kvar och kan fortsätta att hålla balansen även om de ekonomiska vindarna skulle börja blåsa hårt.

Och apropå benstyrka, orsak och verkan; det var tack vare skidorna han kom dit han kom. Under åren i det militära tävlade David i skidskytte. Laget han ingick i brukade ha träningsläger på K 4 i Arvidsjaur. Under träningsperioderna fick lagmedlemmarna lov att slå sig lösa en kväll i veckan. Det var en sådan kväll han hamnade på Hotell Laponia och träffade Sofia som var där på en halloweenfest. Året var 1999. Nio månader senare var de gifta.

När första dottern kom till världen beslöt han sig för att lämna det militära och bli civilist istället. Att vara borta från familjen nio månader i sträck, det hade inte varit någon höjdare.

David har varit med om mycket, har bland annat lagat mat åt prins Charles och prinsessan Anne på Buckingham Palace. Numera är miljön en helt annan, inte lika mycket marmor och bladguld, och inte åker han så mycket skidor heller. Men i pubens tak snurrar diskokulan som får guldpendylens gyllene yta att skimra löftesrikt om nya sköna loppisfynd. Det är nämligen så han har skapat en stor del av inredningen.

- Jag älskar loppisar, det finns ju så många i Sverige, konstaterar en belåten David Vine som har en verkligt stor samlarpassion för en viss typ av föremål - stormlyktor.

- Jag har tjugo stycken, men jag behöver fler.

DAVID VINE

Född i:Greenwich, London. Uppvuxen i både London och Cambridge.

Ålder:36.

Bor:I centrala Jörn.

Familj:Hustrun Sofia, 36, döttrarna Ena, 13, Lucy, 11, och Lotta, 9 år. Två hundar och en katt.

Snöskottningen:Har lejts bort. Den egna snöslungan är trasig och står i garaget.

Tevanor:Vill ha mycket mjölk i.

Skidor:Åker han inte så mycket nuförtiden. Det är så mycket annat som måste bli gjort.

Trivs:"Jag gillar att bo här i Jörn."

London: "Saknar jag inte, men jag saknar familjen och kompisarna."

Halloween:Firas alltid ordentligt varje år av hela familjen.

Rättelse:Ett rykte gör gällande att David simmat över Engelska kanalen. Fel. Det var hans pappa som gjorde det när han var 16 år.

När vi drog in bergvärme blev pannrummet över och då gjorde jag om det till pub istället.

undefined
För David Vine är Jörn bara så rätt. Här tänker han stanna riktigt länge och njuta av den engelska pub han byggt med egna händer.
undefined
Han har själv skapat pubsoffan. Ryggstödet är en gammal dörr.
undefined
Pubens gatunummer har inspirerats av den engelske premiärministerns officiella residens på 10 Downing Street i London.
undefined
Efter flytten till Sverige byttes kaffet ut mot engelskt te.
undefined
Det är det faktiskt inte, men Davids pappa Paul hade en liknande en gång.
undefined
undefined
På puben har David samlat tidningsurklipp och föremål som berättar om hans gamla liv.
undefined
Efter några glas öl kan det säkert vara lite trixigt - spiken ska slås ner med vänster hand och med hammarens spetsiga sida.
undefined
David Vine i puben han själv har byggt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!