Kroppsmedvetenhet, fantasi och eget skapande står i centrum för ett Skapande skola-projekt som Skellefteå kulturskola har initierat. Projektet heter ”Dans som konstform i skolan – dåtid, nutid, framtid” och som en del av projektet ska eleverna få arbeta med en koreograf i skolan.
Brännanskolans gymnastiksal är delad i två. Eleverna kör stenhårt. De rullar på marken, de går i konstiga stilar, de uppfinner flera olika dansstilar på en gång och rörelserna är minst lika många som det finns elever i salen. De hjular också. En del något bättre än andra, men alla försöker. Ja, nästan alla i alla fall.
På ena sidan håller engelsmannen Toby Fitzgibbons i trådarna, på den andra sidan är det tjeckiskan Anna Jirmanova som utbildar eleverna. När Norran hälsar på är det 9A och 9B som dansar.
Men som sagt. Eleverna är något tveksamma till att kalla det dans.
– Det var inte som dans som vi brukar ha, jag trodde nog att vi skulle dansa typ linedance eller något. Nu handlade det mycket om kroppskontroll, säger Bim Hall och får medhåll av sina klasskompisar.
Men danslärarna tycker annat.
– Det här är dans, men det är en annan typ av dans. Vi har inte tid att lära ut en massa rörelser som i vanliga danser, säger Toby.
Istället handlar det mycket om gruppdynamik och om att bygga självförtroende.
– Från början så kanske de inte är med på det. Men sedan kommer det mer och mer. Först och främst måste jag säga att det här har varit en fantastisk skola att vara i. Eleverna bjuder på sig själva, och de tyder på att deras självförtroende har växt under veckan, säger han.
Det handlar mycket om rörelser och kroppskontroll i dansen. Att våga prova och att våga röra varandra.
– Det är speciellt viktigt för ungdomar i den här åldern att kunna röra varandra i en icke-sexuell tanke. Att man ska kunna ta på varandra, i sina kompisar och i andra som man kanske inte känner lika bra. Det är viktigt att kunna röra vid andra människor, fortsätter Toby.
– Vi jobbar mycket med att de ska välja att samarbeta med andra än sin närmaste vän, och ju längre veckan har gått så har de kunnat göra det, säger Anna.
Att de just varit en vecka på Brännan är unikt. Norrdans, ett företag från Härnösand, som de båda jobbar med brukar bara göra punktinsatser. På Brännan så har alla elever haft två-tre pass på en och en halv timme.
– Jag tycker att det varit riktigt bra. Man märker att de verkligen utvecklas och vågar mycket mer när de kommer på pass 2 och 3.
Bara under den timme som Norran hälsar på så märker man skillnad. Från att starta lite anonymt så växer eleverna in i sin dansroller och när avslutning, att bygga en mänsklig skulptur, kommer bjuder alla på sig.
De allra flesta dansar dessutom med ett leende på läpparna.
– Jag har varit lite yr, men det har varit riktigt roligt, säger Jakob Johansson.
– Men det har varit väldigt jobbigt. Första passet sa de att vi inte behövde vara ombytta, men då blev alla jättesvettiga, säger Emma Lundholm.
Vad som varit roligast vet de "typ inte". Men tydligen så var en klapplek en rolig grej.
Lärarna på skolan tycker sig kunna se att eleverna har haft en rolig vecka.
– Det är väl egentligen som med all dans vi har på skolan. De är inte superpeppade om man säger så, men det ser verkligen ut som de har roligt när de dansar, säger idrottsläraren Peter Åström.
– Det har varit lite olika reaktioner och lite otippat vilka som tyckte det var roligast. Men det har varit kul, det är första gången vi kör det här på skolan, att alla klasser dansar flera pass, säger Lennart Viklund, även han idrottslärare.
Även Viklund känner lite som eleverna.
– Det är lika mycket fokus på gruppdynamik och samarbetsövningar. Vilket är viktigt.
Toby Fitzgibbons håller med och väljer till och med att gå lite längre.
– Vi utbildar ju inte bara elever i dans, vi är en showgrupp också som uppträder. Dessutom finns det grupper som kommer och vill prova på. Bland annat företag. Men tänk om vi skulle få FN att göra den här dansveckan. Att de skulle få lära känna varandra och lära sig röra vid varandra. Att Putin och Obama skulle jobba i par. Då är jag övertygad om att vi skulle få en bättre värld, säger han och ler.