Det senaste halvåret har en dansk med brittiska influenser basat över maten på Medlefors. Det sägs att vägen till mannens hjärta går genom magen. Men i det här fallet har en mans hjärta tagit honom till ett kök i Norrland. Lennart Lagnehag som inledde sin karriär i danska Århus, hamnade i England ett drygt decennium, har frun från Sunnanå och när de valde att flytta hem så blev hem Skellefteå.
– Vi tittade mot Skandinavien och jag älskar Norrland så vi hamnade här. Jag älskar att fiska och jaga, säger han.
Han tror att den norrländska maten har en enorm potential.
– Den äkta maten. Den lokala maten utan tillsatser är just nu den stora trenden inom matlagning. utan tillsatser är just nu den stora trenden inom matlagning. Det är egentligen "back to basic", som det var för 50 år sedan. Råvarorna här uppe är helt fantastiska. Sedan är det kallt och därför tar det längre tid för varorna att bli klara och därför samlar de mer smak också.
Det är också på det sättet man kommer att marknadsföra sig. För att nå målet att bli bäst i Sverige. Att satsa på lokala producenter. Det kommer att bli där Lennart lägger sin mesta energi.
– I England säger man att man ska sikta mot stjärnorna så kanske man når månen. Det är bra att sätta upp höga mål. Det är utvecklande.
Men det stannar inte där. Han vill nu utanför landets gränser.
– Den svenska maten är inte så känd utomlands. Det är mest köttbullar med gräddsås och lingonsylt. Jag tror att till exempel palt och älg skulle kunna slå stort utomlands.
Han vill dock inte exportera maten.
– Då skulle den bli för dyr här. Jag vill att vi tar hit människor som äter här istället. Svenskar reser för att gå på stränder, men också för att äta bra mat. Människor ska kunna komma hit också, för det finns det dem som vill.
Frågan är hur man ska utveckla Medlefors så att folk vill komma dit för att äta.
– Det kommer naturligtvis att handla mycket om detaljer, men också om helheten. Att göra helheten bättre genom detaljer. Vi kommer att jobba väldigt hårt med lokala producenter. Till exempel så har vi Kallholmen, och mikrobryggerier är också hett. I Europa har det funnits länge, i Sverige har vi förstått det först nu. Jag tror också att riktig cider kan bli stort i Sverige. Äpplena är otroligt goda här, och precis som jag sa tidigare, de tar längre tid att odla dem innan de blir mogna, så smaken blir bättre. Det skulle kunna fungera i Norrland också.
Sedan kommer det eventuellt att bli influenser från England också.
– Vissa saker kommer jag att vilja göra, men konceptet blir att göra det med lokala råvaror.
Han anser också att han kommer till ett dukat bord på Medlefors.
– De har lagat väldigt bra mat här länge. Det är otroligt skicklig personal och de oroar mig inte. Vi ska jobba med detaljer för att göra den ännu bättre. Vi har haft inspirationsdagar i köket där vi experimenterat mycket.
Själv så har hand just nu hand om Matglädje, matlagningskurs för grupper. Och han erkänner att han saknar att stå i köket.
– Jag är kock, det är egentligen där man vill vara.