Höst i sagans trädgård där salladen blommar

Sydländskt. I växthuset sväller vindruvorna i värmen. Härligt söta. Foto: Jeanette Lövgren.

Sydländskt. I växthuset sväller vindruvorna i värmen. Härligt söta. Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren.

Livsstil & fritid2016-10-21 10:00

Visst har du ocksåläst om dem – de magiska, hemliga, underbara trädgårdarna där fattiga små barn leker kurragömma, bygger kojor, mumsar på gula plommon och festar på kalla pannkakor med socker på. Den mörka öppningen i en vildvuxen häck är porten till ett främmande, spännande land.

Precis en sådan trädgård har Sissel Lindquist och vad är det som finns på andra sidan den gamla granhäcken?

– Bättrekomposten, sämrekomposten - den med ogräsfrön i - skithögar och jordhögar och en massa skräp från trädgården, fnissar Sissel förtjust. Kompostkvarnen går för fullt nu och så lägger jag gräsklipp på växterna och gångarna.

Skiten - åh vad honälskar den. Vilken gödning! Vilken växtkraft! Och tänk så enkelt det är med bytesaffärer:

– En hästägare får äpplen till sina hästar och jag får hennes hästskit.

Gudomliga dynga. Som det växer i denna trädgård. Och som grönkålen smakar sen, det kan ingen människa tro som bara ätit hackad och fryst från affären.

I växthuset, precis under taket, där hänger vindruvorna i stora klasar: Mörka, söta, sprängfyllda av saft. Underbara i Sissels sallader, vackra som blomsterstilleben. Man vill bara sitta och titta, känns som ett helgerån att tugga i sig blommorna. Rödmalva, viol, krasse och ringblomma bildar en färgsymfoni som kan göra den höstdeppigaste på obeskrivligt gott humör.

Denna trädgårdhar varit Sissels skötebarn i 26 år och hon har så mycket att berätta om den. Till exempel om "snökanonen" som både totalkvaddade det gamla växthuset och vinstockens stam som gick tvärs av. Stammen satte genast igång med att blöda.

– Det rann, golvet var alldeles blött, berättar Sissel som fortfarande inte kan fatta att stocken överlevde kylan, men det gjorde den. Slutade blöda också, tack vare ett tips från en trädgårdsvän: "Prova med vulktejp", sa vännen, "sån där tejp som man lagar vattenslangar med".

– Det fungerade, utropar Sissel, stammen växte ihop igen.

Att vandra runtmed Sissel längs de stenlagda gångarna är som en lektion i växtlära. Vi får smaka på allt; stevia (supersött och en aning beskt längst bak på tungan), kinesisk gräslök (vitlökssmak), kumminmynta (tydlig mint). Fänkålens skirt gröna blast smakar lakrits när man tuggar på den.

– Det här är åbrodd, dra med handen och lukta. Åbrodd hade folk i fickan förr så att de inte skulle somna i kyrkan.

Sedan kommer vifram till trädgårdens kung. Linden är som ett gigantiskt parasoll, en kupolformad berså att sitta och kura i med en varm yllefilt om axlarna. Den grova stammen tyder på en aktningsvärd ålder. Trädet har, precis som vinstocken, överlevt svåra umbäranden.

– När vi flyttade hit var det ett stort hål rätt in i stammen. Det har växt igen nu, linden lagade sig själv.

Frågan är hur det går med lönnen som en gran föll över under en storm och som slet bort en stor bit av lönnens stam på ena sidan.

Den här sommarenhar trädet grönskat som vanligt. Men hur går det sedan? Kommer den att dö? Kommer den att överleva?

Sissel väntar och ser tiden an. Långa tidsperspektiv, det måste en odlare ha. Jordärtskockans blast har vuxit hela sommaren, har blivit ett par meter hög. Men den goda skockan nere i jorden, den börjar inte växa till förrän höstmörkret sänkt sig över trädgårdslandet.

Mörker är inte något problem för Sissel heller.

– Jag har lampor i trädgården så jag kan jobba långt in på kvällarna om jag vill.

Resultatet. Allt ska kunna ätas, det är Sissels trädgårdsmotto. Äpplena blir både saft och gelé. Foto: Jeanette Lövgren.
Resultatet. Allt ska kunna ätas, det är Sissels trädgårdsmotto. Äpplena blir både saft och gelé. Foto: Jeanette Lövgren.
I fruktträdgården. Äpple, päron, körsbär, plommon; frukträd som växer tillsammans ger en känsla av gammaldags frid och ro. Det tar tid för ett päron att mogna. Foto: Jeanette Lövgren.
I fruktträdgården. Äpple, päron, körsbär, plommon; frukträd som växer tillsammans ger en känsla av gammaldags frid och ro. Det tar tid för ett päron att mogna. Foto: Jeanette Lövgren.
Färgfest. Att hemodlat och hemplockat som fått sin växtkraft från brunnen hästskit smakar så mycket bättre än billig import, det är alldeles sant. Foto: Jeanette Lövgren.
Färgfest. Att hemodlat och hemplockat som fått sin växtkraft från brunnen hästskit smakar så mycket bättre än billig import, det är alldeles sant. Foto: Jeanette Lövgren.
Hugg in! Allt går att äta och allt (utom paprikan) har Sissel plockat i trädgården: Äpple, smörgåsgurka, grönkål, tomat, olika sorters sallader, chili och kryddörter. Foto: Jeanette Lövgren.
Hugg in! Allt går att äta och allt (utom paprikan) har Sissel plockat i trädgården: Äpple, smörgåsgurka, grönkål, tomat, olika sorters sallader, chili och kryddörter. Foto: Jeanette Lövgren.
Sydländskt. I växthuset sväller vindruvorna i värmen. Härligt söta. Foto: Jeanette Lövgren.
Sydländskt. I växthuset sväller vindruvorna i värmen. Härligt söta. Foto: Jeanette Lövgren.
För naturbarn. Hönsnät och mossa har blivit dekorativa stövlar. Foto: Jeanette Lövgren.
För naturbarn. Hönsnät och mossa har blivit dekorativa stövlar. Foto: Jeanette Lövgren.
Skördetid. Ett riktigt äppelår, men Sissel är inte nöjd. Hennes äpplen har drabbats av någon slags sjuka. Ser inte så snygga ut. Foto: Jeanette Lövgren.
Skördetid. Ett riktigt äppelår, men Sissel är inte nöjd. Hennes äpplen har drabbats av någon slags sjuka. Ser inte så snygga ut. Foto: Jeanette Lövgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!