Historisk plats får nytt utseende igen

Nybyggnationerna och ombyggnationerna på det som nu kallas Stiftsgården har genom åren har varit många. Främst på grund av de tre bränderna genom åren, 1531, 1681 och 1901, då östra flygeln brann. Men prästgården, som byggdes och stod klar år 1802, har på senare år genomgått flera ansiktslyftningar. Nu är det dags för ytterligare en.

Reception. En del av det nya i herrgården. Foto: Leif Andersson.

Reception. En del av det nya i herrgården. Foto: Leif Andersson.

Foto: Foto: Leif Andersson.

Livsstil & fritid2015-02-24 18:00

Stiftsgården har under en period varit stängd, och utanför entrén så trängs bilar från många olika företag i bygg- och måleribranschen.

– Vi har renoverat salongen, matsalen, köket och glasverandan, säger Lollo Eriksson, säljare på Stiftsgården.

Först och främst så har man satt in ett helt nytt kök.

– Det var behövligt. Det hade inte varit renoverat på länge, och köket behövde anpassas efter dagens förfrågningar och verksamhet.

Men för besökare så är det främst matsalen och restaurangen som de största skillnaderna finns. Dörröppningarna har blivit bredare och väggar har öppnats upp för en öppnare och ljusare planlösning. Dessutom så har det tillkommit en reception.

Stiftsgården har a la carte-menyer måndag till lördag, och under sommaren äger många bröllop rum på Stiftsgården.

– Tidigare har det varit anpassat efter en viss kapacitet. Nu kommer vi att kunna ta emot större grupper än tidigare.

När man byggt ut under de senaste åren så har man valt att namnge de nya byggnationerna. 2006 öppnade Pehrkällaren, byggd på 1600-talet, namngiven efter kyrkoherde Pehr Högström. Öfre salongen invigdes 2011 och tillägnades Lars Jonsson, som för övrigt växte upp på gården. Annavåningen, tillägnad Anna Nordlander och hennes konst tillkom 2012 och Fröken Huss Spa och Relax var den senaste tillbyggnaden 2013. Fröken Huss var prosten Simon Brandells tredje fru och hon var den första med badkar på stiftsgården i Skellefteå. Dessutom finns det fler rum och konferenslokaler med historiska namn.

Den här gången har man valt att inte tillägna någon speciell person den renoverade restaurangdelen.

– Men det betyder inte att vi bortser från historien, säger Lollo Eriksson.

När Nils Ström blev ny kyrkoherde år 1800 så kom han till en prästgård i riktigt dåligt skick och den gången anslog socknen 2 000 riksdaler och en del byggnadsmaterial. 2 000 riksdaler hade naturligtvis inte räckt långt den här gången heller då Stiftsgården får en riktig ansiktslyftning.

Redan den 14 februari hölls det första bröllopet i de nya lokalerna. Och under mars kommer en invigning av Stiftsgårdens att äga rum.

– Vår tanke är att fler ska kunna komma hit nu. Det är syftet med detta, säger Lollo Eriksson.

undefined
Verandan. Glasverandan blir mer öppen. Två nya ingångar har kommit till. Foto: Leif Andersson.
undefined
Reception. En del av det nya i herrgården. Foto: Leif Andersson.
undefined
Finish. Filip Gille målar upp dörrposterna. Foto: Leif Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!