Hällefilé à la Meunière

Fisk à la Meunière är ett franskt sätt att steka fisk. På svenska blir det något i stil med "på mjölnarhustruns vis". Inte helt otippat handlar det om att vända fisken i vetemjöl före stekning i en rejäl smörklick.

Stekt mjölpanerad fisk efter klassiskt franskt recept är enkelheten själv. Och underbart gott.

Stekt mjölpanerad fisk efter klassiskt franskt recept är enkelheten själv. Och underbart gott.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-05-22 07:25
undefined
Stekt mjölpanerad fisk efter klassiskt franskt recept är enkelheten själv. Och underbart gott.

För 4 personer, 20 minuter

800 g hällefilé från säkra bestånd

salt och vitpeppar

1 dl vetemjöl

50 g smör

2 msk rapsolja

1 tsk mild vitvinsvinäger

Att äta till:

ris eller kokt potatis

ärtor

dill

citron

Gör så här:

1. Dela fisken i portionsbitar. Se till att bitarna är skinn- och benfria. Krydda med salt och vitpeppar och vänd ett par gånger i vetemjöl, så att de ska bli riktigt inmjölade.

2. Stek i smör med en skvätt rapsolja. Försök hålla pannan medelvarm, så fettet inte blir mer än ljusbrunt. En dryg minut per sida brukar vara lagom. Ös ett par gånger med fett från pannan.

3. Lägg upp och droppa lite mild vitvinsvinäger i pannan och fördela sedan över fiskarna. Här funkar fettet som sås och vinägern gör att fettsmaken mildras. Servera med ris eller kokt potatis, ärtor, dill och citron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!