Grönsakswok

Wokade grönsaker i vackra färger piggar upp i mörkret. Ta dig lite extra tid och servera med nyttigt råris i stället för snabblagat vitt ris.

Wokade grönsaker i härliga färger med nattsvart sojasås sticker ut i höstmörkret.

Wokade grönsaker i härliga färger med nattsvart sojasås sticker ut i höstmörkret.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-12-10 09:57
Wokade grönsaker i härliga färger med nattsvart sojasås sticker ut i höstmörkret.
Wokade grönsaker i härliga färger med nattsvart sojasås sticker ut i höstmörkret.

För 4 personer, 35 minuter

800 g paprika i olika färger

1 rödlök

1 purjolök

200 g broccoli

salt och peppar

rapsolja

Till dressingen:

1 dl japansk soja

2 dl vatten

1 tsk vitvinsvinäger

2 msk strösocker

1 tsk majsstärkelse + 1 msk vatten

Att äta till:

råris

blandade blad och örter

Gör så här:

1. Koka riset enligt förpackningens anvisningar. Det tar cirka 35 minuter.

2. Koka upp soja, vatten, vinäger och socker. Red med majsstärkelse löst i vatten. Sjud 10 minuter.

3. Skölj och skär grönsakerna i gaffelstora bitar. Ta med broccolistjälkarna som är fullt ätbara om man skär dem i tunna skivor.

4. Hetta upp en stor panna. Tillsätt olja och woka grönsakerna under omrörning i 6–7 minuter eller till dess de är mjuka och med tydligt tuggmotstånd. Salta och peppra.

5. Fördela woken på djupa tallrikar och servera råris och sojasås i skålar var för sig. En blandning av färska blad och örter smakar alltid gott till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!